RSS Feed LinkedIn Google Plus

2013. június

 1. Kontextus függő tesztelés

  2013. június 8. szombat

  Nagy Gáspár az Agilis tesztelésről tartott előadást a legutóbbi Agile Hungary meetupon, az egyik dián a kontextus függő tesztelési iskola hét alapelvét mutatta be:

  1. Bármilyen módszer értéke a kontextustól függ
  2. Egy adott kontextusban vannak jó módszerek, de nincsenek általános legjobb módszerek
  3. Az együtt dolgozó emberek képviselik a legnagyobb értéket bármilyen projektben
  4. Projekt részletek változnak ahogy az idő halad, sokszor előreláthatatlan irányokba
  5. A termék egy megoldás. Ha a problémát nem oldja meg, a termék nem lesz sikeres.
  6. A jó szoftver tesztelés egy kihívásokkal teli intellektuális folyamat
  7. A termék hatékony teszteléséhez mindig a megfelelő lépéseket tesszük a megfelelő időben. Ezeket az egész projekt alatt gyakorlott szakértelem és elemzés segítségével tudjuk fejleszteni

  További információkat a http://context-driven-testing.com/ oldalon lehet beszerezni.

  Az ötös pont nagyon tetszik, hasonló elhangzott a korábbi TechTalk-os prezentációban Christian Hassa előadásában: sokkal többször bukunk meg amiatt, mert a rossz problémát oldottunk meg, mint amiatt, hogy rossz megoldást adtunk a jó problémára.


 2. TDD – hány tesztet írjak?

  2013. június 6. csütörtök

  Visszatérő kérdés a Test Driven Developement fejlesztés esetén: hány tesztet írjak, mikor lesz jó. Nagyon nehezen értettem meg, pedig sokszor mondták: a TDD nem tesztelési, hanem fejlesztési módszertan. Az Agile Hungary és a Teszt&Tea meetup közös rendezvényén Szabó Attila zseniális előadást tartott arról, hogy 2013-ban hogyan ne fejlesszünk TDD-ben, s végre megvilágosodtam. Először megfogalmazom, hogy mit szeretnék csinálni (teszt), majd azt, hogy hogyan (kód), s a végén fontos a refaktor. Ne legyen felesleges teszt (olyan teszt, aminek a megfogalmazása után nem lesz kód változás) és ne legyen teszteletlen kód. Ennyi a lényeg.