RSS Feed LinkedIn Google Plus

2013. április

 1. Kell-e a seed a randomhoz?

  2013. április 20. szombat

  Olvastam egy jó cikket a JavaScript-beli Math.random()-ról. Ha csupán (pszeudo)véletlen számokat szeretnénk, akkor tökéletes, számomra nagyon szimpatikus volt, hogy nem kell más nyelvekhez hasonlóan inicializálni. Ez teljesen feleslegesnek tűnt egészen a legutóbbi és egyben első magyarországi Leacy Coderetreat-ig, amikoris megörökölt, véletlenszerű működésre alapuló programot kellett helyrepofoznunk, karbantartanunk. Az első lépés természetesen a tesztek írása – no, de hogyan? Más programnyelvben dolgozó kollégáim könnyen megoldották a kérdést, hiszen beégetett seed-et használtak a teszt adatok generálásához (itt akadtak gondok, amikor különböző platformon más sorozatot adott ugyanaz a seed), nekünk, script nyelveseknek más utat kellett járnunk: legeneráltuk előre a random számokat, és mindig ebből dolgoztunk.

  A fent említett cikkben több megoldás is található, ha nem elsődleges szempont a sebesség, de szükségünk van előre tervezhető véletlenszerű értékekre, David Bau megoldása tökéletes választás lehet JavaScripthez. Hátránya, hogy a natív Math objektumot módosítja, előnye viszont hogy transzparens – teszthez bekapcsolhatjuk, éles környezetben pedig továbbra is az eredeti Math.random() állhat rendelkezésünkre.

  Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődésedet, s bár a következő (egyben Legacy) CodeRetreat-re nincs már több hely, ha feliratkozol a Meetup.com-on, értesülhetsz a további lehetőségekről.


 2. fmate14.try.hu

  2013. április 1. hétfő

  [For English homepage go to http://en.farkas-mate.hu/]

  Megszűnik a try.hu szolgáltatás, mint a Facebook oldalán is olvasható. Kár, szerettem. 2010-ben eladó lett, de nem sikerült befektetőt találni rá.

  Néhány hét és a http://fmate14.try.hu nem lesz többé elérhető. Remélem, ez a kis bejegyzés segít majd idetalálni azoknak, akik az előző helyen kerestek.