RSS Feed LinkedIn Google Plus

2012. augusztus

 1. Érintésre tervezett alkalmazások

  2012. augusztus 27. hétfő

  Luke Wroblewski videójában az érintésérzékeny felületekre való tervezésről értekezik. A negyed órás videó sok mondanivalót tartalmaz, a lényeget szeretném összefoglalni.

  Egérrel sokkal pontosabban tudunk pozícionálni, mint újjal, ezért az érintésérzékeny felületekre másfajta elrendezés szükséges. A Microsoft ajánlása szerint egy elem érinthető (touchable), ha minimum 23×23 pixel (6mm) méretű, de rendesen használható (touch-enabled) akkor lesz, ha a minimális mérete 40×40 pixel (10mm), az egyes elemek közötti távolság minimum 5 pixel (2mm) kell, hogy legyen.

  Hasonlóan a mobil vs. asztali tervezéshez, itt is felmerül, hogy elsődlegesen billentyűzetre + egérre vagy érintésérzékeny felületekre tervezzünk. Egérre tervezett program esetén egyszerűen tegyük a meglévő vezérlőinket rendesen használhatóvá, így már működni fog, de nem lesz optimális. Érintésérzékeny felületeken lehetőleg kerülni kell a különféle UI elemek használatát, például ha a következő fotót szeretnénk megnézni, akkor ne gombra kelljen kattintani, hanem elég legyen „elhúzni”. Hasonlóan a régen megszokott szöveg-orientált űrlap kitöltés helyett célszerű átgondolni, hogyan lehet megoldani, hogy lehetőseg szerint a felhasználónak minél kevesebbszer kelljen a virtuális billentyűzetet segítségül hívnia. Boldogabb lesz, ha néhány egyszerű mozdulattal meg tudja oldani, amit akar.

  A nagy méretű elemek könnyen használhatóak érintésérzékeny felületeken, és egérrel is, míg az egérre optimalizált változattal újjal alig-alig lehet boldogulni. Fontos figyelembe venni, hogy a termékünket várhatóan milyen eszközön fogják használni, hiszen a képernyő egyes részeit könnyen, másokat pedig nehezebben lehet megközelíteni (például két kézzel tartott tableten felül középen nehezen elérhető bármelyik hüvelykújjal).

  A témával kapcsolatos további olvasnivalók:

   


 2. GoodFilms & Angular.js

  2012. augusztus 23. csütörtök

  A Goodfilms az oldalának a mobilra szánt verzióját AngularJS-sel valósította meg. Megfelelő tervezéssel és kis odafigyeléssel az így készült oldalak jól tesztelhetőek unit és end-to-end szintent is, támogatja a lokalizációt, és ami fontos, világosan elkülönülnek a különböző rétegek: controller, model, view, service…

  Once we found Angular we stopped looking at alternatives – even after the first few experiments we found it to be way out in front in the client-side framework arms race.

  Ahhoz, hogy mobil eszközön intuitív felületű alkalmazást tudjunk építeni, az asztali böngészőknél megszokott egerészős megközelítés nem elégséges.


 3. Piecon: tortadiagram faviconként

  2012. augusztus 9. csütörtök

  A Piecon segítségével könnyen adhatunk hosszabb folyamatról visszajelzést – nem kell visszajönnie a honlapra, elég csak ránézni a fülre. Ötletes.


 4. Hogyan találjunk munkahelyet?

  2012. augusztus 7. kedd

  Írtam arról, munkaadóként hogyan csábítsuk magunkhoz a jó munkaerőt. A webonic.hu-n megjelent alapos cikk a másik oldal követelményeit szedi össze: munkavállalóként hogyan adjuk el magunkat. Mostanában többször voltam az asztalnak ezen az oldalán, vagy adtam tanácsot ismerőseimnek, és sajnálattal tapasztaltam, milyen bagatel hibákat képesek elkövetni a jelentkezők… Igen, az adott cégre szabott motivációs levél kötelező része a jelentkezésnek, hiszen egy A4-es oldalon szűkszavúan felsorolt tanulmányokból a felvételiztető vajmi keveset fog megtudni a jelentkező személyéről.

  Tipp: egy programozó csillogó szeme, ahogy szenvedélyesen mesél projektjeiről, verhetetlen fegyver az unott programozóval szemben, aki fásultan darálja előző munkahelyi kötelességeit.

  Kötelező olvasmány. Ezt úgy értem, hogy olvasd el és építsd be, még mielőtt behívnak.


 5. Mobil köpönyeg.hu – végre!

  2012. augusztus 6. hétfő

  A köpönyeg.hu mobil változatának képernyőképeA köpönyeg.hu iPhone alkalmazásának megjelenésével egyidőben együtt frissült a honlap mobil változata is, azt kell, hogy mondjam, zseniálisra sikerült. Androidos telefonnal böngészve alkalmazás-jelleget ölt, letisztult, könnyen kezelhető, minden rajta van, ami kell, és ami a legfontosabb, egyszerűen elérhető az animált radarkép, ami eddig csak az időkép mobil alkalmazásán volt meg valahol a menüben elrejtve, vagy met.hu nem éppen mobilbarát honlapján keresztül lehetett elérni. Ez viszont egyszerű, kézreáll és még jól is mutat.

  Egyetlen hátránya, hogy a design megváltozott, mintha nem is ugyanaz a cég állna mögötte. Mások az időjárást jelző ikonok, mások a hőmérsékletet jelző kis kockák, és a nagy helyet elfoglaló menü hátterének használt sötétkék árnyalat sehol sem található meg az eredeti honlapon.

  Ettől függetlenül szerény véleményem szerint a piacon megtalálható legjobb eszköz a jelenlegi és várható időjárás megtekintésére mobilon. Le is töröltem minden más appot, és kitettem a főképernyőre a linket.