RSS Feed LinkedIn Google Plus

2012. február

 1. Gyere dolgozni az Arkonhoz!

  2012. február 28. kedd

  Ez a bejegyzés egy munkaerőpiaci
  marketinggel foglalkozó sorozat
   része.

  Bártházi Andrást elbocsátották a munkahelyéről. Csak ez történhetett…

  Emlékszem, az egyik jó régi Web konferencián András is előadott a telematricázott laptopjával: újonc fejlesztőként felnéztem rá, számomra ő volt a hazai minőségi webfejlesztés egyik legmeghatározóbb alakja – részben talán azért, mert gyakran vállalta a nyilvánosságot. Az általa írt CSS alapjai sorozat mindmáig a legnépszerűbb tartalom a Weblaboron, a Perl sorozata nekem is segített az elindulásnál.

  Az utóbbi években azonban mintha kissé visszavonult volna: Volt néha egy-egy bejegyzése, 2010-ben még előadott két Budapest.js meetupon, de körülbelül ennyi. Meg is értem, családapa, munkahelyet váltott… Aztán hirtelen egy csomó bejegyzése jelent meg a Weblaboron: Elküldték a munkahelyéről, hogy ennyi ideje felszabadult? Lehet erre más magyarázat? Igen, lehet: a Facebook profilja szerint februárban pozíciót váltott a cégen belül: Lead Developerből Head of Research lett, tevékenysége: „Doing research and PR”. Kezd izgalmassá válni a történet! (more…)


 2. Down for everyone or just me?

  2012. február 26. vasárnap

  Ha nem megy egy honlap, az első, hogy ellenőrizzük, nem a mi készülékünkben van a hiba. A DownForEveryoneOrJustMe egy egyszerű oldal erre a célra.


 3. JQ.Mobi

  A JQ.Mobi egy nagyon ötletes és sok tudású keretrendszer, de az én mobilomon használhatatlanul lassú a demója.


 4. Fogbugz

  2012. február 25. szombat

  Szász Tiborral a Budapest.js meetup után beszélgettem, ő a Fogbugz-ot ajánlotta hiba(jegy) kezelő rendszerként. Sokat megnézett, és ezt találta a leghasználhatóbbnak. A screenshotok alapján sokkal szebb a felülete, mint a Mantisnak. :P


 5. A/B tesztelés a Webre

  A Prezi.com-nál az Optimizely-t használják. Vannak más eszközök is, de ez nekik jól bevált.


 6. Gyere dolgozni „hozzánk”!

  2012. február 22. szerda

  Évekkel ezelőtt megkeresett egy cég, hogy dolgozzak náluk. Bár jól éreztem magam a helyemen, elmentem „világot látni”. Az állásinterjú úgy kezdődött, hogy a fejlesztési vezető fogadott, körbevezetett a helyszínen, és vagy 15-20 percig ecsetelte, hogy mik a cég kilátásai, mekkora a piacuk, milyen a felépítés, kikkel kell együtt dolgozni, stb., azután következtek a vizsgakérdések. Le voltam nyűgözve.

  Történetesen aznap egy másik munkáltatóhoz is volt meghívásom, ahol megérkezésemkor rögtön beültünk a tárgyalóba és a beszélgetés velem kezdődött: képzettség, tapasztalat, célok, stb. Előzetesen megpróbáltam utánanézni a cégnek, de a munkakörülményekről, lehetőségekről, kollégákról semmit sem tudtam meg, a „versenyképes fizetés”, „fiatal, dinamikus csapat” és hasonló felsorolás számomra nem sok konkrétumot mondott. Próbáltam inspirációt szerezni, de nem sikerült: amikor a munkahellyel kapcsolatos dolgokra rákérdeztem, vagy jeleztem, hogy esetleg körbenézhetnénk, az volt a válasz, hogy majd, ha aláírtam a szerződést. Emellett kissé abszurd volt, amikor a felvételiztető mondta, hogy igaz, hogy ők hívtak meg, de hát így szokás, úgyhogy megkérdezi, miért szeretnék náluk dolgozni – „Hogyan válaszoljak erre a kérdésre?! Hiszen azt sem tudom, kik vagytok! Mondjam azt, hogy szeretnék egy ilyen csapatban dolgozni? Van egyáltalán csapat? Szeretnék húzóember lenni? Szeretnék szakmailag fejlődni? Előrelépni a ranglétrán? Fogalmam sincs, mi vár rám…” (Gondolataimat ennél diplomatikusabb formában fejeztem ki.)

  Mondanom sem kell, az elsőre igent, a másodikra nemet mondtam. (more…)


 7. A nap mondása (mobil töltő)

  2012. február 21. kedd

  Ahol a mobil töltőd, ott az otthonod.


 8. Suli, párkapcsolat, kódolás: kettőt választhatsz?

  2012. február 20. hétfő

  Ben Yoskovitz friss diplomásokat szeretett volna felvenni, és évek óta nem talált alkalmas embert. A probléma mindig ugyanaz: a jelentkezők nem tudnak felmutatni semmi gyakorlati tapasztalatot. A tanulás nagyon-nagyon sok időt elvesz, a párkapcsolat úgymond kell ebben a korban, így a hackelésre, nyílt forráskódú projektekben való közreműködésre már nincs idejük. Bár szerintem a másik nemmel való kapcsolat túl van hangsúlyozva, a felsőoktatás kétség kívül nem igazán gyakorlat orientált (előrelépés, hogy Magyarországon kötelező egy féléves programozási gyakorlat külsős cégnél). A fiataloknak sokkal nagyobb hangsúlyt kellene tenniük a gyakorlati tapasztalatokra, ezt senki nem fogja megtenni helyettük.


 9. Artúr, a robot

  2012. február 17. péntek

  Végre felkerült a decemberi különszám Budapest-js meetupon elhangzott Tóth-Máté Ákos előadása Artúrról, aki segítségével kávét főzni még nem, de elég sok mindent lehet JavaScript (pontosabban CoffeeScript) programozási felületen megvalósítani. Például bemondja, ha megtört a build. Gyula sem volt rossz, de Artúr jobban tetszik, mert bár kevesebbet mozog, mégiscsak beszédesebb. :)


 10. Kód felülvizsgálat, ismételten

  A Budapest.js meetup után beszélgettem az egyik kollégával, mondta, hogy náluk is egy csomó emberen kell, hogy keresztülmenjen az elkészített kód. A programozó megírja, átnézi, utána egy másik fejlesztő jóváhagyja, majd jön a team leader, QA… Szeretik is a GitHubot (privát projektre) használni, hiszen a soronkénti véleményezés lehetősége jelentősen megkönnyíti a kommunikációt. És olyan hozzászólások szoktak lenni, hogy lemaradt a dokumentáció, egy optimálisabb algoritmust kellett volna választani, miért pont így csináltad, stb.

  Mint én is írtam korábban róla, a code review a napi fejlesztési folyamat része kell, hogy legyen. A felhasználói tesztek az alkalmazásunknak csupán a külső felületét tudják elérni, de a belső logikát nem látják. Ha ezt a lépést kihagyjuk, az olyan, mintha laikusként mennénk el autót vásárolni: szépen le van fényezve, jó a hangja, mozog a kormány: mehet a release. Hogy meg kellett volna nézetni egy másik fejlesztővel (szakszerviz)? Bocs, erre most nincs erőforrás… Lehet, hogy bejön. Lehet, hogy az első bugreportnál az engine-t refaktorálni kell, vagy a szétrozsdált framework miatt full rewrite-ra lesz szükség. Bevállalod?