RSS Feed LinkedIn Google Plus

2012. január

 1. Hogyan motiváljuk az alkalmazottakat?

  2012. január 31. kedd

  Ilya Pozin így kezdi bejegyzését:

  The ability to motivate employees is one of the greatest skills an entrepreneur can possess. Two years ago, I realized I didn’t have this skill. So I hired a CEO who did.

  Majd a következőkben a kilenc, a két év során megtanult szempotot tár elénk magyarázatokkal ellátva:

  1. Légy bőkezű a dicsérettel
  2. Szabadulj meg a menedzserektől és vezérelvű irányítástól
  3. A saját ötleteid rákényszerítése helyett őket is vond be
  4. Kerüld a kioktatást és a kritizálást
  5. Tégy mindenkit vezetővé
  6. Hetente hívd meg egy alkalmazottadat ebédelni
  7. Adj elismerést és kisebb jutalmakat
  8. Céges partik helyett inkább pikniket rendezz
  9. Oszd meg a sikereket – és a fájdalmakat

  A pénz fontos szempont, önmagában kevés és nem boldogít. :) Érdemes elgondolkodni azon, amit írt.


 2. A nap mondása (tesztelés)

  2012. január 30. hétfő

  if everything else fails, just disable unit tests. works all the time

  @rhapsodhy


 3. Gyere gyakornokként az NSN-hez!

  2012. január 27. péntek

  Ez a bejegyzés egy munkaerőpiaci
  marketinggel foglalkozó sorozat
   része.

  A Nokia Siemens Networks az egyetemi levelezési listán gyakran keres gyakornokokat. Ez egy nagyon jó lehetőség mind a két fél számára: a pályakezdő munka tapasztalatot szerez, a cégnek később lehetősége lesz a friss diplomás számára egy jó ajánlatot adni, ahol jelentős előny a versenytársakhoz képest, hogy a jelentkező tudja, hova jelentkezik, mik a munkakörülmények, az elvárások…

  Járt utat járatlanért el ne hagyj.


 4. JED: Gettext for JavaScript

  2012. január 26. csütörtök

  Internationalization is hard.

  Úgy gondolom, aki legalább egyszer már próbált nemzetközi oldalt létrehozni, tudja, milyen nehéz ezt szépen megcsinálni. Az egyszerű szöveg cserélés nyelvtanilag azért hagy kívánnivalót maga után. Ezzel szemben a gettext módszer egy régóta bevált megoldás (főként angolszász nyelvterületen), miért ne használhatnánk ezt JavaScriptben is? Erre való a JED.


 5. JavaScript keretrendszerek

  2012. január 25. szerda

  Gordon L. Hampton a 10 legnépszerűbb JavaScript keretrendszert hasonlította össze, miután sok időt invesztált a számára megfelelő eszköz megtalálására. A sokrétű és objektivitásra törekvő, de mégsem terjengős leírásában józan érvekkel támasztja alá preferenciáit. A Backbone.js az alap eszköz erős közösséggel, a Knockout.js dokumentációja számomra is vonzó volt, és szimpatikus volt, hogy a legjobbnak választott Ember.js-nek is felsorolta a negatív tulajdonságait.

  A néhány nappal korábbi bejegyzése hasonló húrokat pendít, nagyon tetszett a következő megállapítása:

  Choosing a framework for its small size is a premature optimization.

  Mobil alkalmazás fejlesztése esetén azért nem mindegy a méret – a Backbone.js-nét tetszik, hogy out-of-the-box támogatja a jQuery-t és a Zepto-t. És szomorúan tapasztaltam, hogy az Ember.js local todo demója teljesen, a Backbone.js-e közel használhatatlan Androidos mobillal. (Az lehetőség meglenne rá, csak nem csinálták meg.)


 6. Gyere dolgozni a VCC-hez!

  2012. január 24. kedd

  Ez a bejegyzés egy munkaerőpiaci
  marketinggel foglalkozó sorozat
   része.

  Több, mint egy éve erősítem a Virtual Call Center Kft. csapatát, és egy percre sem bántam meg, hogy hozzájuk szegődtem. Igaz, annak idején voltak kétségeim, hiszen számomra abszolút ismeretlen volt a call center világ, ráadásul kis cég… És kellemesen csalódtam! Hamar befogadtak, és egy nagyon produktív környezetbe csöppentem bele, ahol nem kell favágó munkát végeznem, sőt szinte nap, mint nap érezhetem, hogy törődnek velem. Ifjú titánként mindent szerettem volna a gyakorlatba ültetni, és olyan sok dolgot sikerült „átvinni”, hogy néha én magam is csodálkoztam. Bizonyos esetekben a hatékonyság érdekében akár nagyobb strukturális változásokat is tudtunk eszközölni a kódon, amivel egy valóban innovatív, folyamatosan fejlődő terméket tudunk az ügyfeleinknek biztosítani.

  Azóta a HR marketingünk is jelentősen javult, a Budapest.js meetup-okra több alkalommal tudtunk előadót delegálni, volt szó a JavaScript számábrázolásáról, a strict módról, a JavaScript aszinkron jellegéről, az SVN-ről és a Git-ről, valamint arról, hogy az ECMAScript 5 alatt léteznek osztályok. Legközelebb a statikus kódelemzésről lesz szó, ahová szintén olyan témával tudok készülni, amit a munkám során sajátítottam el.


 7. Gyere dolgozni a UStream-hez!

  2012. január 23. hétfő

  Ez a bejegyzés egy munkaerőpiaci
  marketinggel foglalkozó sorozat
   része.

  Múlt hét hétfőn DevOps meetup-on voltam kollégámmal, melynek ez alkalommal a Ustream biztosított helyszínt. Nagyon tetszett, olyan pezsgő beszélgetések voltak előtte és utána, amilyet még egyetlen meetup-on sem tapasztaltam. Biztosra akartunk menni, így elég hamar ott voltunk. Megérkezéskor egy kedves recepciós hölgy fogadott minket, és felkísért a harmadik emeletre, nyugodtan szétnézhettünk itt. (Bár ezzel a lehetőséggel idő hiányában nem éltem, későbbi bejegyzésben utalok rá, ez miért szempont.) Az épületből három szint az övéké, népes fejlesztői gárdával rendelkeznek, ami részben a tőke injekciónak is köszönhető. (more…)


 8. Gyere dolgozni a Prezihez!

  2012. január 22. vasárnap

  Ez a bejegyzés egy munkaerőpiaci
  marketinggel foglalkozó sorozat
   része.

  Tavaly decemberben jött egy levél az egyetemi levelezési listára:

  Biztos sokan hallottatok már a Preziről, Magyarország nemzetközileg egyik legsikeresebb startupjáról. Én náluk dolgozom senior fejlesztőként, és tapasztalataim szerint azt már kevesebben tudják, hogy a Prezi az ország egyik legkellemesebb munkahelye, különleges irodával, ingyen ételekkel, kávéval, szakáccsal, ping-pong asztallal, hangszerekkel. Ide behozhatod a kutyádat, itt megkapod a lehető legjobb számítógépet, óriási monitort, mindent ami ahhoz kell, hogy jól érezd magad munka közben.

  Ha ezt egy PR-os mondaná, akkor legyintenék, fejlesztőtől kicsit másképpen hangzik. Nosza, nézzünk körül a házuk táján! (more…)


 9. Hogyan commitoljunk?

  2012. január 20. péntek

  Minden programozási nyelvnek megvan a maga általánosan elterjedt, elfogadott kódolási stílusa, amit illik betartani. Saját projektnél mindenki azt használ, amit akar, de ha szeretne becsatlakozni egy munkába, akkor kötelezően alkalmazkodni kell az ottani szokásokhoz, míg ha szeretné elfogadtatni a saját munkáját, célszerű ezeket figyelembe venni, hiszen a kollégák szeme is „rá van állva” bizonyos dolgokra. Például ha az i, j változók valamilyen objektumra mutatnak, az felrúgása a konvenciónak, hiszen ezeket ciklusváltozóként, de legalábbis nem negatív egész számként szoktuk használni. De ugyanilyen kérdés az elnevezés, hiszen egyes nyelvekben a camelCase, máshol az aláhúzással tagolt módszer az elterjedt.

  A Git-es világnak is megvannak a maga kvázi szabványai, amelyeket ugyanilyen jól teszünk, ha betartunk. Korábban én is írtam negatív jelenségekről, de való igaz, nagyobb hatása van, ha a kívánatos út is be van mutatva. Az alábbiakban Scott Chacon Pro Git könyvének ide vonatkozó fejezetét (6.2.1. fejezet, 94-95. oldal) és a és a Git forráskódjában megtalálható kvázi szabványnak tekintett Documentation/SubmittingPatches fájl tartalmát foglalnám össze. (more…)


 10. Docler Holding

  2012. január 19. csütörtök

  Ez a bejegyzés egy munkaerőpiaci
  marketinggel foglalkozó sorozat
   része.

  A Docler cégcsoport nagyon jó húzása volt, hogy elindították a Docler akadémiát. Ahogy egy ottani kolléga írta:

  A célunk az volt, hogy az egyes szakértő kollégák által felhalmozott tudásanyagot megosszuk, hogy egyszerre tanuljunk és tanítsuk egymást, ismerjük meg egymás munkáját, szaktudását és bővítsük a látókörünket. Hetente egyszer találkoztunk a Docler Irodaház előadótermében, ahol az önkéntes előadók tartották meg bemutatójukat az általuk kiválasztott témában – a munkatársak számára. […] Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján úgy döntöttünk, hogy megnyitjuk a kapukat és nyilvános előadássorozattá bővítjük a Docler Akadémiát. Várunk mindenkit, aki szeretné bővíteni az ismereteit, vagy szeretne szakmai kapcsolatokat építeni a hasonló területen dolgozókkal. (more…)