RSS Feed LinkedIn Google Plus

2011. december

 1. CoffeeScript is Beautiful; Don’t Use It

  2011. december 29. csütörtök

  Ryan Florence megdolgozott a CoffeeScript-tel, hosszú bejegyzésben írja le a tapasztalatait: CoffeeScript-ben nagyon kényelmes kódot írni – de fejlesztőként sokszor olvasni is kell, leggyakrabban debugolás közben, ez pedig nem olyan egyszerű, mert nem azt a kódot látom, amit beírtam (olyan, mintha más kódját kéne javítani). Másik probléma, hogy hogyan párosítsuk össze a hibaüzenetben kapott JavaScript-beli sorszámot a CoffeeScript-beli kód sorszámával. Jeremi Ashkenas is elismerte, hogy leggyakrabban ez a bűnbak a CoffeeScript-tel szemben, az ezzel foglalkozó Issue-ra sokan feliratkoztak, rendszeresen vannak pull request próbálkozások, úgyhogy várható, hogy a jövőben ez is meg lesz oldva – akár külső fájlként (Souce Map), akár megjegyzésekkel.

  Úgyhogy nem kell még megásni azt a sírt, a CoffeeScript még bőven a felfelé ívelő szakaszában van.


 2. Verziókezelés…

  2011. december 28. szerda

  Git? SVN? Teljesen mindegy*.

  * ha nem értjük, mi az a verziókezelés. (more…)


 3. VNC.js

  2011. december 27. kedd

  Igaz, hogy Node.js proxy segítségével, de működő VNC klienst tudtak megvalósítani Brian-ék tisztán JavaScript-ben [programozva] 24 óra alatt. Nagyon tetszik. Jók az ilyen „hackday”-ek. :)


 4. Optimalizálási szabály

  2011. december 16. péntek

  A nap idézete (Michael A. Jackson):

  „The First Rule of Program Optimization: Don’t do it.
  The Second Rule of Program Optimization (for experts only!): Don’t do it yet.”


 5. Budapest.js

  2011. december 14. szerda

  Tegnap megtartottuk a decemberi Budapest.js meetup-ot, szokatlanul nagy érdeklődés mellet, aminek köszönhetően új helyszín is kellett.

  Szabó Attila a Navigation Timing-et mutatta be, amit már használhatunk a frissített böngészők többségében (IE is), sőt Android alatt is funkcionál.

  Stocker Dániel egy JavaScriptben írt asztali alkalmazást mutatott be… illetve… a felhasználó gépén futó Node.js biztosítja a rendszerhez való hozzáférést, és egy böngésző a felületet. Szokatlan elképzelés, de körbenézett, mik a lehetőségek (Appcelerator, Titanium, Adobe Air), úgyhogy nem könnyelmű döntést hozott, amikor ezt az utat választotta.

  Én a Git-ről és az SVN-ről tartottam egy felületesen áttekintő bemutatót, mert volt igény rá. Amúgy tényleg nincs sok köze a JavaScript-hez. :) A diákat feltettem a slideshare-re, ha valakit érdekel, főként arról volt szó, amit a korábbi bejegyzésemben is kifejtettem.


 6. Git reset – hogy is van az?

  2011. december 12. hétfő

  A Git Pro könyvből én is hiányoltam a reset parancs bemutatását. Scott Chacon egy külön bejegyzésben kifejtette, amit a könyv írásakor még nem értett. Színes ábrákkal, részletesen mondja el, úgyhogy az angolul kevésbbé tudók is megértik, nem fejtem ki magyarul. (Nem sok újat mondott, a mindennapi használatban én is erre jöttem rá, csak nekem nincsenek ábráim hozzá.) :) De nézzünk egy trükkös gyakorlati példát: hogyan történjen az A → B merge, ha a B változásait dobni akarjuk?

  Tegyük fel, hogy a fejlesztési időszakban (ETAP) van néhány hibajavítás az éles ágon, és rengeteg refaktor és fejlesztés a fejlesztési ágon, emiatt megegyezünk abban, hogy minden éles ág-beli javítást megcsinálunk a fejlesztési ágon is. Így ETAP végén a fejlesztési ág minden hibajavítást tartalmaz, viszont a szokásos fejlesztési ág → éles ág merge nagyon sok conflict-ot okozna. Hogyan tegyük „a fejlesztési ágat élessé”? (more…)


 7. Billentyűzet események kezelése

  2011. december 9. péntek

  A KeyboardJS egyszerű megoldást adna a kezünkbe, de a demója nem túl meggyőző. Néha beragadnak a gombok. Nálam például az AltGr lenyomására „alt, ctrl” lesz, majd felengedésére marad az „alt”…


 8. Oktálisan számok JavaScriptben

  2011. december 7. szerda

  Szinte az összes JavaScript programozó számára öröm, hogy strict módban nincsenek oktális számok, hiszen ez a legtöbb esetben tényleg véletlenül került eddig is oda. A maradék csekély számú programozó számára viszont nehézséget okoz ezek hiánya: ők azok, akik nem csak kliens oldalon dolgoznak. A terminálra küldött színes üzenetek, vagy a fájl jogosultság megadás olyan kivételek, ahol sajnos hozzászoktunk a 8-as számrendszerhez. Persze, át lehet írni, de kétség kívül furcsa a 0644 helyett a parseInt('644', 8).

  A RougeJS ezen cikkjében is főleg ezzel foglalkoztak, a végén található néhány hasznos eszköz a terminálon megjelenő szövegek formázására.


 9. Natív objektumok kiterjesztése

  2011. december 6. kedd

  Jake Verbaten a natív objektumokkal (Array, Date, stb.) kapcsolatosan három lehetőséget vázol fel:

  1. Saját felhasználású kód: ez a Te területed, azt csinálsz, amit akarsz
  2. Olyan lib, ami kifejezetten és kizárólag natív objektumok kiterjesztésére készül: mindenki eldöntheti, hogy akarja-e használni
  3. Egyéb lib: meg ne próbáld!

  Én is így gondolom. Találkoztam már azzal, hogy egy egyébként hasznos lib ahhoz, hogy működni tudjon, beemelt natívokat módosító kódrészleteket. Ki nem állhattam.


 10. Betűkészlet meglétének vizsgálata

  2011. december 5. hétfő

  JavaScripttel egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy adott betűtíput elérhető-e, és nincs is nagyon nagy ötlet mögötte: a különböző fontok különböző méretű betűket használnak általában. :)