RSS Feed LinkedIn Google Plus

2011. november

 1. Git-svn: ha nincs ló, jó az öszvér is

  2011. november 29. kedd

  A Git-ről nagyon jókat írnak, a munkahelyemen azonban SVN-t használunk. Hallottam a git-svn-ről, de nem volt valami bizalomgerjesztő ötlet, hogy két különböző szemléletű verziókezelő rendszert „összeolvasszunk”. Az SVN-t ráadásul megszoktam, megvoltak hozzá a kézreálló eszközök, ha másra váltok, ezeket bizonyosan elvesztem, újak után kell nézni. Meg kell tanulni az új parancsokat, stb. Macerás. Aztán mégis csak belevágtam, és egyáltalán nem bántam meg. Miért?

  (more…)


 2. JSON egyedi objektumok tárolására

  2011. november 14. hétfő

  Jó a JSON (leszámítva, hogy nem lehet benne megjegyzéseket írni), de csak adat-objektumokra: elemi típusoknak és ezek (indexelt vagy hash-)tömbjének a tárolására. A JavaScriptben azonban számos más típust is használunk, leggyakrabban talán a Date-et.

  Mit tehet ilyenkor a programozó? Két lehetőség van: vagy mindenhol az eredeti JSON objektumot adjuk át, és csak a célfelhasználás helyén hozzuk létre a megfelelő objektumokat, vagy az adatok betöltésekor végigmegyünk a stuktúrán… Persze, jobb lenne a második, hiszen akkor az egész programban tudnánk, hogy a megfelelő adatok vannak mindenhol, de sokszor sokféle helyen lehetnek az egyedi objektumaink, mindegyikre külön esetet írni, hát…

  Szerencsére a JSON biztosít erre lehetőséget a replacer és reviver függvényekkel, viszont ha az adatokat JSONban el is tároljuk (azaz nem csak a kommunikációs réteget érinti), a projekt elindulása után már körülményes az átállás. A bejegyzés a Weblaboron is olvasható.

  (more…)


 3. Dart: a Google mindent visz

  2011. november 1. kedd

  A Google-nál úgy tűnik nagyon komolyan gondolják az új nyelvet. Nem régiben megjelent a coding style guide (mintát véve a Python is Ruby közösségtől), de a mostani lépésükkel számomra világos lett, hogy a Dart el fog terjedni és idővel minden böngésző kénytelen lesz támogatni azt: megjelent a Dart Editor: Eclipse alapokon IDE-t készítettek hozzá. Ez az, ami eddig sem a JavaScript-nél, sem egyetlen JS-re forduló nyelvnél nem volt meg.

  Nem igaz, mert a Script# pont ezt biztosította (Visual Studio, Intellisense egy JavaScript-közeli, és arra forduló nyelvhez), de az messze van attól, amit a Webes társadalom el tud fogadni: nem nyílt, Visual Studio kell hozzá, stb. Mindemellett egy ismerősöm nagy örömmel használja (ki az IDE adta előnyöket).

  Azt mondják, a kis vállalkozások programot készítenek, a nagyok platformot. Mondják azt is, hogy a Google ugyanazt csinálja, mint a Microsoft, csak sokkal jobb a marketingje. Nos, úgy gondolom, a Google a Dart-tal valóban meg fogja tudni tenni azt, amit a Microsoftnak nem sikerült a VBScript-tel és a Script#-pal. Hiszen bár ők diktálnak, az eredményt igyekszenek mindenki számára elfogadhatónak elkészíteni. Ők nem egy új nyelven utaznak, nem a saját fejlesztői környezetükből akarnak busás hasznot húzni, hanem azokból az alkalmazásokból, amit az új nyelv segítségével hatékonyabban, gyorsabban, kevesebb hibával lehet majd elkészíteni – miközben a közösség is sokat profitálhat az új lehetőségekből…

  …és egy napon rájövünk, hogy akárhova nézünk, mindenhol a Nagy Testvér keze nyomát láthatjuk…