RSS Feed LinkedIn Google Plus

2011. október

 1. Chainvas: chaining mindenkinek

  2011. október 30. vasárnap

  A chaining egy szimpatikus programtervezési minta, amelyben az egyébként visszatérési érték nélküli metódusok az objektummal térnek vissza, így egymás után kapcsolhatjuk a műveleteket:

  obj.moveTo(12,13).changeSize(10).goBack().fill()

  A Chainvas segítségével a natívan nem így működő (vagy módosítani nem kívánt) kódokat is egyszerűen felruházhatjuk ezzel a nagyszerű tulajdonsággal.


 2. Dart

  2011. október 17. hétfő

  A Google bejelentette az új programozási nyelvét, amivel a JavaScript-et akarja leváltani. Úgy gondolják, a JavaScript hibái nem javíthatóak a nyelv továbbfejlesztésével. Az eddigi reakciók nem voltak túlságosan lelkendezősek.

  Az egyik bejegyzés a tervezési hibáit kritizálja. Pedig nekem kifejezetten tetszik az opcionálisan típusos megközelítés (típust meg lehet adni, de nem kötelező, developer környezetben futás közben ellenőriz, production környezetben nem ellenőriz). Nem rossz, hogy csak a true igaz, bár számomra a másik irányú megkötés szimpatikus: mikor kevesebb falsy érték van. Sajnálattal olvastam viszont, hogy a megmaradt a plussz jel konkatenációra és összeadásra. Ezt igazán kijavíthatták volna…

  Egy másik vélemény szerint a JavaScript már most nyert. Olvastam ezzel kapcsolatban olyat is, hogy a Google olyan, mint a Microsoft (lásd VBScript), csak jobb a marketingje. Szerintem nem így van, hiszen a VBScript nem nagyon Linux kompatibilis, viszont a Google nagy hangsúlyt tesz arra, hogy a terméke mindenhol fusson. És ha mindenhol megy, csak a Chrome alatt jobban, és mindenki számára elérhetővé teszik, akkor el fog tudni terjedni. Remélem, hogy így lesz, és elterjed – és remélem, hogy mindez nem a Nagy Testvér egyeduralmát fogja elhozni.