RSS Feed LinkedIn Google Plus

2011. augusztus

 1. NoSQL, de melyiket?

  2011. augusztus 24. szerda

  John Cheng NoSQL megoldást keresett, de nem igazán talált olyat, amit egyértelműen győztesnek tudna kihozni.

  • A MongoDB NAGYON gyors, amíg az adatok elférnek a memóriában. Inkább tekinthető egy cache megoldásnak, mint igazi adatbázis kezelőnek
  • A CouchDB-t könnyű megtanulni, HTTP kéréseken keresztül kommunikál, de bármely kis rész módosításához ki kell kérnünk a teljes dokumentumot és visszaírni az egészet
  • A Cassandra elég általános, de a használata relatív sok tanulást igényel
  • A HBase (ezt használja a Facebook is a valós idejű statisztikáihoz) még nem érett meg a széleskörű használatra.

 2. Node.js Windowson is!

  2011. augusztus 23. kedd

  xjan már leírta, nem ismételném el, de most már végre van Windowson is hivatalos, natív Node.js. Munkahelyemen Linux alatt dolgozok és nem is váltanék, de az otthoni számítógépet általánosabb célra használom, sajnos a Virtualbox + shared folder megoldással meggyűlt a bajom egyszer (a webszerver nem volt képes pontosan visszaadni a fáljokat, mindenféle hiba volt bennük), jobb, ha hack-elés nélkül lehet fejleszteni.


 3. Memória szivárgás a böngészőben

  2011. augusztus 22. hétfő

  Ahogy Tony mondja, egy hagyományos oldalon nem kell nagyon a memóriával foglalkozni, a felhasználó jön, majd megy és minden kitörlődik. De ahol interakció, Web2 és társai vannak, bizony felmerülhetnek tervezési és programozási gondok. Az általa hozott példában a facebook.com oldalt tartalmazó szál 410Mb memóriát igényelt, holott újonnan megnyitva csak 49Mb-ra volt szüksége. Az ok: bizonyos DOM-ból eltávolított elemeket a JavaScript kód cache-elt, ezért nem számolta fel őket a GC. Így türelmes kattintgatás után a böngészőnk de akár az egész oprendszerünk belassulhat egy rosszul elkészített oldal, widget vagy app miatt. Megfelelő eszközzel azonban mindez jól detektálható és a hiba forrása felfedhető.


 4. PDF készítés JavaScripttel

  2011. augusztus 19. péntek

  A PDFKit segítségével Node.js alatt készíthetünk egyszerűen PDF dokumentumokat. Úgy gondolom, széleskörű formázási lehetőségei vannak, a példái is egyszerűen megérthetőek.


 5. Fixing the JavaScript typeof operator

  2011. augusztus 18. csütörtök

  Mint arról én is írtam, a typeof operátor nem tökéletes a JavaScript-ben. Angus Croll egy alternatívát mutatott. Mi eddig switch-el oldottuk meg, hogy a lényeges típusokat felismerjük, az általa mutatott toType függvény jobb, a konstruktor alapján sokféle típust felismer. (A felhasználói objektumok mind object-ek, de szükség esetén ez is könnyen beletehető.)

  A gyakorlatban mi elég ritkán használtuk az általános type függvényünket, legtöbbször csak a typeof operátorra volt szükség (string, szám ellenőrzésre), vagy egy-két speciális típus ellenőrzésre (isArray, isDate).


 6. HTML5 slides

  2011. augusztus 17. szerda

  Korábban hivatkoztam a Fathom.js online prezentáció készítő keretrendszerre, ami nem nyerte el annyira a tetszésemet. A Google projektként indult HTML5 slides azonban tudja szinte mindazt, ami nekem a másikból hiányzott. Egyszerűen szerkeszthető (HTML ismeretekkel), működik a PgDn/PgUp, jól megy tablet-eken is, tud „build”-et, azaz, amikor egy lista elemenként jelenik meg. Zseniális. Egyedül a teljes képernyős megjelenítésre nem tudom, hogyan kell rábírni, ez a jobbról balra elhúzogatós nem mindig az igazi. Összességében tetszik, igaz Firefox alatt nálam nem megy az „admin felülete”


 7. Egy smile hatása a fizetési hajlandóságra

  2011. augusztus 16. kedd

  Az Akismet személyes blogokra ingyenes, de  van lehetőség támogatásra (és spam szűrésre, stb.) Ennek mértékét egy csúszkával lehet kiválasztani, melynek jobb oldalán egy smile jelzi, mennyire elégedettek az oldal készítői az összeg nagyságával. A kutatás szerint ha van ez a smile, legtöbben azt az összeget választják ki, ahol a szomorúból vidámra vált – mind az alacsonyabb, mind a magasabb összegek hátrányára. (Más részről azonban jobban szórt lett a mezőny.)


 8. Fájl mentés kliens oldalon

  2011. augusztus 12. péntek

  Milyen dolog már az, hogy ha kliens oldalon készítünk valamit (tipikusan egy canvas képet), el kell küldenünk a szerverre, és visszakapni változatlanul ahhoz, hogy el lehessen menteni?! Ez bizony egy valós probléma, és már előirányzott megoldás is van rá a W3C FileSaver interface személyében, de míg az megérkezik, használhatjuk az Eli Grey által készített FileSaver.js-t mindazon böngészőkben, amelyek valamilyen (specifikus) módon támogatják ezt a műveletet.


 9. jsSHA – hash-ek böngészőben

  2011. augusztus 11. csütörtök

  Biztonságosabb kommunikációt valósíthatunk meg, ha például a jelszót hash-elve küldjük kliens oldalról, sajnos a böngészők nem támogatják natívan. A jsSHA az összes SHA hash-t képes kiszámolni, és kellően gyorsan. Bár a teljes, dokumentált kód 32kb méretű, de ha például csak az SHA-1-re van szükségünk, 4kb-ból is megúszhatjuk (plusz gzip).


 10. Moduláris JavaScript felépítés Hydrával

  2011. augusztus 10. szerda

  Jó, ha a komponenseink lazán kapcsolódnak egymáshoz, hiszen ha az alkalmazásunk (honlap, webalkalmazás, stb.) egyetlen nagy egységet alkot, bármely kis részben keletkezett hiba az egész összeomlását eredményezheti. A hydra egy többfejű mitológiai lény, különlegessége, hogy ha egy fejét levágják, kettő nő ki a helyére. A Hydra.js ezt próbálja a programozásba ültetni: egymástól (időben is) függetlenül futó, eseményekkel kommunikáló modulokat kapcsolhatunk össze. Hátránya talán, hogy egyetlen action névterünk van, így hosszú típus neveket kell használni események kiváltásakor, különben összeakadhatnak…

  A kódja is szép, jól dokumentált, és a megértést nagyban segíti, hogy a változónevek tartalmazzák a várt típust is.