RSS Feed LinkedIn Google Plus

2011. július

 1. Fathom.js

  2011. július 14. csütörtök

  A Fathom.js-szel HTML alapokon készíthetünk prezentációkat. Nekem nem jött be:

  • Az URL-ben nem írja ki, hogy éppen hanyadik oldalon vagyunk
  • A betöltődésnél jól érzékelhető ideig egymás alatt vannak a diák, és utána lesznek egymás mellett
  • A demóban igazán működhetne a PgDown, PgUp gomb, hiszen a vezeték nélküli vezérlők általában ezt támogatják…

  A jQuery’s Best Friends prezentációja szimpatikusabb.


 2. Vapor.js

  2011. július 13. szerda

  Manapság nagy divat van a Micro framework-ök körül, én is linkeltem egy írást, de valahogyan megfeledkeztem az eddigi legkisebb méretű és leggyorsabb JavaScript framework-ről, a Thomas Fuchs által készített Vapor.js-ről. Ráadásul volt olyan kedves, és a keretrendszerét a legkülönbözőbb féle JavaScript alapú környezetekre portolta (CoffeeScript, Node.js, Windows Scripting Host, stb.) Mondhatni, nekem is jók a tapasztalataim róla, eddig semmi hibát nem tudtam találni benne.


 3. How (not) to trigger a layout in WebKit

  2011. július 12. kedd

  Tony felhívja a figyelmet a többször hangoztatott tényre: igyekezzünk a DOM-mal kapcsolatos műveleteket csoportosítva végezni, hiszen ha változtatunk valamit, az ismételt lekérdezés az oldal újbóli renderelését igényli. Míg az egymás utáni változtatásoknál nincs erre szükség. Átláthatóan összeszedte, mik azok a műveletek, amik az oldal adatainak kiszámítását kényszerítik ki Webkit alapú böngésző esetén.

  Az általa is hivatkozott Rendering: repaint, reflow/relayout, restyle cikk pedig mélyrehatóan és részletekre kiterjedően veszi végig, mi a különbség a repaint (oldal újrarajzolása) és a reflow (oldal struktúrájának megváltoztatása), és mi okozza ezeket.


 4. A Google és a posta

  2011. július 11. hétfő

  Be kellett rögzítenem több céget is a Google helyek szolgáltatásába, hogy megjelenhessenek a Google maps-on. Sajnálatos módon a telefonközpontjuk olyan bonyolultan lett megoldva, hogy kérték, ha lehet, ne a telefonos PIN kód ellenőrzést válasszam, mert csak nagy nehézségek árán tudnák kiiktatni az automata telefonközpontot egy rövid időre.

  Jelenthetem, megérkeztek a Google-től a PIN kódot tartalmazó levelek! Már kezdtem izgulni, hiszen az igényléstől számítva eltelt több, mint három hét… De megérte várni, mert végül sikerült az érvényesítés. Jó, hogy van ez a lehetőség is! (more…)


 5. Dynamic terrain without heightmaps

  2011. július 8. péntek

  Chandler Quentin WebGL példája demónak is nagyon jó. A kezdetben sík terepre egérrel tudunk dombokat, völgyeket rajzolni – a magas hegyek teteje jeges, a tengerszint alatti völgyeket víz tölti fel… A three.js-t használja ő is, az elkészült munka igényes, nem szaggat még az én lassabb gépemen sem. Bravó.


 6. Orderly-JSON

  2011. július 7. csütörtök

  • Az XMLSchema egy XML-ként leírható séma, mely XML dokumentumok érvényesítésére való.
  • A JSONSchema egy JSON-ként leírható séma, mely JSON dokumentumok érvényesítésére való.

  Mindkettő esetben elég terjengős a szöveg, géppel feldolgozni könnyű, de kézzel beírni nem annyira. Az Orderly-JSON egy humánusabb lehetőséget kínál. Az így létrehozott sémák jobban átláthatóak, és a validáláshoz JSONSchema generálható belőlük. Majdnem minden lehetőséget biztosít, amit a JSONSchema is, csak azokat hagyták ki, amik nem használhatóak érvényesítésre. Kár, hogy C-ben lett írva, nem JavaScript-ben…


 7. MicroEvent.js – micro event emitter in 20 lines

  2011. július 6. szerda

  A MicroEvents.js lib események kezelésére pontosan azt tudja, ami általában kell: az observer programtervezési mintát valósítja meg.

  // A Ticker „osztály” támogatni fogja az observer pattern-t
  MicroEvent.mixin(Ticker);
  
  // létrehozunk egy példányt
  var ticker = new Ticker();
  
  // aminek figyelni fogjuk a „tick” eseményét
  ticker.bind('tick', function(arg1, arg2) { /*… */ });
  
  // a ticker objektumon belül pedig egyszerűen csak
  this.trigger('tick', arg1, arg2);
  

  Egy objektum egy adott eseményéhez több observer-t is lehet rendelni. Kell ennél több? ;)


 8. JavaScript dokumentáció

  2011. július 5. kedd

  A Reddit-en valaki jól dokumentált JavaScript kódot keresett. Az underscore.js által is használt docco szerintem nagyon szép kimenetet ad, de API dokumentációnak nem használható jól. A JSDoc Toolkit-et nem fejlesztik. Mi a Natural Docs-t használjuk. Ez a forrással nem foglalkozik, csak kiszedi a dokumentációs megjegyzéseket. Nem valami intelligens, de sokkal jobb, mintha egy program megpróbálna okosnak látszani…


 9. Hogyan töröld a canvast?

  2011. július 4. hétfő

  Két lehetőség kínálkozik, a teljes reset, ami mindent visszaállít alapértelmezettre:

  canvas.width = canvas.width;

  És a vászon törlése:

  ctx.clearRect(0, 0, canvas.width, canvas.height);

  Mivel a második esetben csak a vászont töröljük, ezért ez sokkal gyorsabb… vagy mégsem? Az újabb böngészőkben már javították az első lassúságát is, ezért aszerint kell választani, mi lesz az elsődleges cél platform… Simon Sarris írt róla.


 10. Web Workers in IE10

  2011. július 3. vasárnap

  És éljen! A 10-es verziótól kezdve az Internet Explorer is támogatja a Web Workereket! Így már bármelyik asztali böngésző legfrissebb verziójában számíthatunk a többszálúságból származó előnyökre… már ha van mögötte processzor is. :)