RSS Feed LinkedIn Google Plus

2011. június

 1. Mindenkinek meg kéne tanulnia a JavaScript-et

  2011. június 30. csütörtök

  Mike Loukides utálta az általam oly kedvelt programozási nyelvet, szerinte a valós programozási feladatok megoldására igazi nyelvek kellettek, mint a Java, Ruby, Python… De az utóbbi években a JavaScript elkezdett „felnőni”, hatalmas változáson ment keresztül, óriási lehetőségek vannak benne.

  Ha van olyan nyelv, amit meg kell tanulnod a következő évben, a JavaScript az.

  Jó példákat hozott: a Node.JS szever oldalon, a HTML5, ami gyakorlatilag a JavaScriptről szól, valamint az adatbázisok (a NoSQL adatbázisok JSON dokumentumokat tárolnak) és JavaScript alapú nyelvek (CoffeeScript). A JavaScriptet szeretheted, utálhatod, de valószínű, jobban jársz, ha nem akarod elkerülni… :)


 2. Mentsük, ami menthető!

  2011. június 29. szerda

  Vesztettem már adatot a számítógép meghibásodása miatt. Ez még régen volt, amikor a fontos adatainkat (beleértve a fényképeket, videókat) nem a számítógépen tároltuk. Azóta megváltozott a világ, de a felhasználók nem. A legtöbb ember (a szakmabelieket is beleértve) nem gondol bele, mennyi adata van veszélyben, mit veszítene azzal, ha valami tönkremenne. És mikor beüt a krach, akkor döbben rá, hogy a Kürt tudna segíteni, de ezt nem engedheti meg magának. (more…)


 3. Canvas háttér mozgatás újrarajzolás nélkül?

  2011. június 28. kedd

  A vászonon még mindig nagyon költséges képeket rajzolni, így a mozgó háttér (vagy teljes képernyő) megvalósítása nem is olyan egyszerű, általában a teljes újrarajzolást szokták bevetni. Batiste Bieler talált egy jobb megoldást.


 4. HTML5 vs Native: The Mobile App Debate

  2011. június 27. hétfő

  Michael Mahermoff a Google-től a natív és HTML5 alapú mobil alkalmazásokat hasonlította össze. A cikk a html5rocks-on jelent meg, várható az eredmény, mindemellett részrehajlás nélkül igyekszik megközelíteni a dolgokat. A következő dolgokat vizsgálta meg. (more…)


 5. Brendan Eich átadta a helyét…

  2011. június 25. szombat

  Brendan Eich, a JavaScript megalkotója 16 éven át vezette a Mozilla JavaScript moduljának fejlesztését. Blogjában részletesen, de mégis lényegre törően összefoglalja a JavaScript történetét a kezdetektől (10 nap alatt készült el, a Java mintájára) napjainkig (már nem úgy tekintenek rá, mint „játék” vagy „lassú”).


 6. Bacon Ipsum

  2011. június 24. péntek

  A Bacon Ipsum egy újabb Lorem Ipsum generátor, ezúttal (angol) étel nevekkel. Tetszik, mert a honlapja áttekinthetőbb, egyszerűbb, mint a lipsum.com. Néztem korábban másokat is, voltak magyar próbálkozások, de amire emlékszem, ott egyenlő súlyozással választottak magyar szavakat, így szokatlanul hosszú szavakból állt a bekezdés.


 7. JSMad – a JavaScript MP3 decoder

  2011. június 22. szerda

  Néhány napja a Weblaboron parázs vita keletkezett a pdf.js bejelentésével kapcsolatosan (ami egy JavaScript-ben megvalósított „pdf-dekódoló”), és ím a ráadás: mp3 dekódolás/lejátszás JavaScript segítségével, Flash nélkül. Én is emlékszem rá, amikor megszenvedett a gépem mp3 fájlok lejátszásával, és hamarosan a böngészőben is futni fog…


 8. Diagramok JavaScripttel

  2011. június 20. hétfő

  Számaink voltak bőségesen, mindenféle statisztika óriási táblázatokkal… de ki érti ezt? Az ügyfelek a színes-szagos (sőt, ha lehet, izgő-mozgó) ábrákat szeretik. Emiatt esélyes volt, hogy kliens oldalon készítsük el a grafikonokat. Szükségünk volt vonal, oszlop és torta diagramokra, real time frissítésű adatokra, több Y tengelyre. Az ár nem volt elsődleges szempont, de a látványosság és használhatóság annál inkább. A gyűjteményből az alábbiakat emélném ki. (more…)


 9. Megújult a honlapom

  2011. június 19. vasárnap

  Kisdaróczy Gábor áldozatos munkájának köszönhetően a honlapom megújult külsővel jelentkezik, immáron WordPress alapokon.


 10. Using JSShaper to Provide Operator Overloading for JavaScript

  2011. június 14. kedd

  A JavaScript nem ad lehetőséget az operátorok felüldefiniálására, azonban a JavaScript Shaper eszközzel ezt viszonylag egyszerűen megtehetjük. Megéri-e? A JavaScript dinamikus nyelv, egy változó bármilyen típusú értéket felvehet, így óvatosan kell bánni vele… Ráadásul ezzel egy fordítási lépést be kell iktatni… ami nem feltétlenül baj, például ha a JSShaper által támogatott restricted módot is használjuk. Gyakran látom, hogy nagy szabadságot kínáló nyelvek gyorsan el tudnak terjedni, s miután nagyobb programok készülnek vele, egyre nagyobb lesz az igény a „vaskalapos” megoldásokra… Így volt vele a Perl is: ma már minden újonnan létrejött Perl script use strict;-tel kezdődik. :)

  A JSShaper-nek viszont tetszik a logger plugin-ja: egyszerű utasítással tudunk log üzeneteket elhelyezni a kódban, amit fordításkor kiegészít a fálj és függvény nevével, valamint a forráskód aktuális sorával. Nagyon hasznos.

  De ha már egyszer JavaScript-közeli nyelvről JavaScript-re fordítunk, vannak alternatívák: CoffeeScript, Traceur