RSS Feed LinkedIn Google Plus

2011. május

 1. Scrum és Kanban: mindkettőből a legjobbat

  2011. május 20. péntek

  A napokban olvastam el a címben említett könyvet. Összességében tetszett, rövid, velős, amolyan metrón olvasós könyv.

  Mi most Scrum alapú módszerrel fejlesztünk, de még nem tökéletes. A könyv abból indul ki, hogy ismerjük és használjuk a Scrum-ot, és mellé teszi a Kanbant is, mint egy lehetőséget. (Többet van szó a Kanbanról.) Viszont a példája (példái) az üzemeltetési részlegről vannak. Oda jobban illik a Kanban, a fejlesztéshez talán annyira nem. Bár kétség kívül vannak olyan részei, amit hasznosíthatnánk, hasznosítunk.

  A Scrum-ban a csapat az etap planning-en megkapja, megbecsüli, elvállalja a feladatokat, amiket a sprint végéig elvileg kiadható formára hoz. Sprint alatt a táblához nem nyúlhat a Product Owner. Nálunk ezt még nem sikerült átvinni. Köztes megoldásként a bal szélső oszlopot (feladat/sprint backlog) módosíthatja a PO, korlátozott mértékben újabb feladatokat vehet fel. A Scrum Master pedig kiveheti az alacsonyabb prioritású feladatokat, hogy tudjuk tartani Burndown chart által mutatott optimális fejlesztési ütemet, és két hetente lehessen kiadás.

  Nem olyan könnyű bevezetni az agilis módszertant.


 2. Miért ne fejlesszünk saját keretrendszert?

  2011. május 15. vasárnap

  Tetszenek Viczián István gondolatai. Ha sok helyen használt elemekből építkezünk hozzáértő módon, akkor könnyebb lesz a karbantartás, nem lesz olyan nehéz embert találni rá. A saját keretrendszernek is meg lehet a helye, de nem mindegy, hogy egy utcáról bejött programozó nagy valószínűséggel nekiállhat dolgozni benne, vagy még heteket kell tölteni a rendszer megismerésével. Külön örültem, hogy programozói szempontból is kiemelte a dolgokat (például: „nagyon sok munkával megtanulnak egy olyan dolgot melyet sehol máshol nem tudnak használni, melytől nem lesznek többek, mely nem motiválja őket, nem írható be az önéletrajzukba.”)