RSS Feed LinkedIn Google Plus

2011. április

 1. Agilis? Nem agilis?

  2011. április 19. kedd

  Verhás Péter élesen fogalmaz az agilis módszertant alkalmazókkal szemben. El tudom hinni, hogy a tapasztalataira épít. Ha az agilis annyit jelent, hogy nem kell tervezni, nem kell tesztelni, akkor sokkal gyengébb minőségű kód lesz. A nagy projekteket, komolyabb függvénykönyvtárakat, keretrendszereket, publikus API-kat igenis meg kell tervezni, dobozokat kell rajzolni hozzá, és stabillá kell tenni. Azt írja:

  A tesztelés megint egy külön téma, de ott meg aztán végképp nagyon rossz a tapasztalatom. Akár waterfall, akár agilis: tesztelés az nem nagyon szokott lenni. De, ahogy a levélíró is érzékeli: waterfall fejlesztésnél azért inkább. Ahhoz a habitushoz közelebb áll a fegyelem, a teszteléshez pedig fegyelem kell.

  Érdekes, igaza van. Pedig éppen az agilis környezetben lenne szükség arra, hogy jól felépített és széles körű automatizált teszteket futtassunk.

  Nálunk mindenesetre határozottan jó lépés volt az agilis módszertanra való áttérés, így a dolgoknak menete lett, tervezés, tesztelés, fix határidők, stb. Sajnos néha jelentkezik a „írjunk kódot, gyorsan” hozzáállás, így még a dokumentáció is lemarad, nemhogy a tesztesetek írása.

  Összességében mégis azt tudom mondani, hogy jól megszervezett és koordinált módon az agilis módszertannal történő fejlesztés az ügyfél számára is jobb. Ehhez látni kell azt is, hogy ez a módszertan is eszköz, nem cél.


 2. Mikor használhatom a Weben?

  2011. április 2. szombat

  A caniuse.com folyamatosan karbantartott listát ad az új webes technológiákról és a böngészőkről asztali és mobil platformon egyaránt. Áttekinthető és keresni is könnyű benne.