RSS Feed LinkedIn Google Plus

2010. november

 1. Böngésző plugin telepítés kérdés nélkül?

  2010. november 30. kedd

  Asa Dotzler határozottan kifejtette a véleményét ez ügyben: „Microsoft, stop being evil. Apple, stop being evil. Google, stop being evil. […] It’s really simple. ASK first!”

  Benjamin Smedbergs másképpen látja a dolgokat: „This is not »Google being bad«, this is Google following Mozilla’s recommendations for browser integration!”

  Engem speciel a Skype pluginja szokott kifejezetten zavarni, a Java-é nem.


 2. Burning Chrome: A distributed-computing app store, for browsers?

  2010. november 15. hétfő

  Miért ne használhatnánk a böngészőket elosztott feladatok kiszámítására? A JavaScript gyors… :) Az indok szerintem egyébként az, hogy az ilyen elosztott számításoknál általában sok memóriára is szükség van kliens oldalon, amit a böngészőnek nem szívesen adnánk oda.

  Kíváncsi vagyok, mikor lesz élesben kipróbálva egy ilyen projekt.


 3. Document your Javascript: interview with Michael Mathews of JSDoc Toolkit

  2010. november 13. szombat

  Talán már nem aktuális interjú a JSDoc Toolkit készítőjével: a nyárra ígéri a JSDoc 3-at (bug reportot sem fogadnak el a 2-eshez június óra), de mostanában nem nagyon volt komolyabb commit a forráshoz… mindemellett még mindig ez az eszköz tudja legjobban értelmezni, leírni a JavaScript kódunkat.


 4. Webalkalmazások teljesítményoptimalizálása

  2010. november 5. péntek

  Tyra3l (Kovács Ferenc) a Docler Akadémián adott elő. A videó sajnos nem elérhető, de a diasort érdemes végigvenni. Gyakorlatias megközelítésű, végignézi a főbb pontokat, de nem esik át a ló túlsó oldalára sem (először mérjünk, aztán tudunk optimalizálni).


 5. Make your JavaScript a Windows .exe

  Az eredeti bejegyzés a JScript-ről szól: ha már tudunk JavaScript-ben programozni, miért ne ezzel végeznénk a különböző scriptelős feladatokat Windowson. (Aki nem ismerné, a JScript a Microsoft JavaScript variánsa). Érdemes a megjegyzéseket is elolvasni.

  Én korábban a JSDB-t használtam az ELTÉn a Nevezetes algoritmusok implementálása órán, ez a Mozilla-féle Spidermonkey JavaScript motort használja. Mondanom sem kell, hamarabb végeztem, mint a C++-os kollégák… :)

  Linux környezetben pedig a Node.js kezd használható lenni script feladatok ellátására is. (A Rhino szinte használhatatlan erre a célra, olyan sokáig tölt.)

  Mindamellett ilyen egyszerűbb fájlrendszeri feladatok ellátására inkább maradok a Perl-nél.


 6. JavaScript és a számok

  2010. november 3. szerda

  Az októberi Budapest.js meetup-on ismét előadtam, ezúttal a JavaScript számkezelését jártam körül a teljesség igényével. A cikk a Weblaboron is elérhető, és fent vannak a fóliák is. (more…)