RSS Feed LinkedIn Google Plus

2010. szeptember

 1. Automatikus pontosvessző beszúrás

  2010. szeptember 30. csütörtök

  A JavaScript szintaxisa is kötött, azonban automatikusan beszúrja helyettünk a pontosvesszőket a sorok végére, ha véletlenül lehagytuk volna. A szeptemberi Budapest.js-en előadtam róla, van video és diasor is, de cikket ezúttal nem írtam, nem is olyan nagy téma (a specifikációban kb. másfél oldal példákkal együtt).


 2. Coming Home to Vim

  2010. szeptember 27. hétfő

  A Vim-et én is megkedveltem anno. De nem sikerült megszokni. Nehézséget okoz, hogy saját billentyűzet kiosztást használok… ;)

  Steve Losh bejegyzése főként a design miatt ragadott meg. Önmagában is jól néz ki, de nagyon hasznos ötletnek tartom, hogy bal oldalt szépen animálva mindig az aktuális cím van feltüntetve. Ha legalul a „rhythm” linkre kattintasz, láthatod, hogy a sorközök és távolságok is nagyon tudományosan vannak meghatározva. :)


 3. ECMAScript 5 strict mód és a teljesítmény

  2010. szeptember 25. szombat

  Vajon tényleg gyorsabb a JavaScript, ha strict módban fut? A Weblaboron értekeztem róla.


 4. Hardverkulcsok

  2010. szeptember 11. szombat

  Bennem is felmerült már, hogy hogyan lehetne egyszerűen és biztonságosan azonosítani a felhasználót, úgy, hogy ne kelljen hosszú jelszavakat megjegyeznie. Egy Weblabor fórom téma kapcsán találtam rá a YubiKey-re, ami megoldást adhat erre a kérdésre: az USB-s eszközt csatlakoztatva várni kell néhány másodpercet, majd a gép felismeri, hogy egy újabb billentyűzettel gazdagodott. A „kulcstartón” megnyomva a gombot, billentyű leütéseket generál akár fix, akár OTP (one time password – egyszer használatos jelszó) módban. Szerintem van létjogosultsága. Van viszont egy hátránya is, ami engem fájón érint: a megvalósításból fakadóan a generált jelszó függ a billentyűzet kiosztástól. Persze, az alap kiosztásokra fel lehet készíteni, de például nálam a B betűn van az ENTER – így sokkal hatékonyabb, nem terheli a jobb kisujjamat, de el kell felejtenem a YubiKey-t.