RSS Feed LinkedIn Google Plus

2010. május

 1. Mikor mondod, hogy ismered?

  2010. május 27. csütörtök

  „Mikor mondod egy technológiára, hogy tudod?”Hangzott el a kérdés a Weblaboron.

  Proclub válasza az eddigi legpontosabb meghatározás: „Akkor, ha a felmerülő feladatokkal kapcsolatban pontos időbecslést tudok adni.”

  Nem kell, hogy most azonnal leülj és le tudd kódolni. Nem kell, hogy a fejedben legyen az egész API doksi. De ha már taszkokra tudod osztani a feladatot és ezekre (értékelhető) becslést tudsz adni, akkor nem vagy idegen az adott területen.

  Nagyon tetszik a meglátás.


 2. Gondolatok a JavaScript prototípusosságáról

  2010. május 25. kedd

  Kezdőknek nehéz megérteni, milyen is az a prototípus alapú objektum orientált szemlélet. A Weblaboron rendkívül jó cikkek születtek a JavaScriptről, e bejegyzésem inkább magyarázó jellegű: sok félreértés, értetlenség oka a rossz elnevezések. Jelen cikk kulcs mondata: „…mást ért a JavaScript bizonyos szavak alatt, mint amit eddig megszoktunk.” Ha tudjuk, hogy mit ért az egyes szavak alatt (és elolvastuk a korábbi részletes cikkeket a Weblaboron), rögtön világos lesz minden. :) (more…)


 3. undefined !== undefined

  2010. május 22. szombat

  Az undefined szerintem tervezési szinten nem jó a JavaScriptben. Ugyanis az, hogy typeof <valami> === undefined, két dolgot is jelenthet: azt, hogy nem és létezik, vagy azt, hogy létezik, de az értéke undefined. Megpróbáltam jó körüljárni, de kicsit bonyolultra sikeredett…


 4. JavaScript öröklődés

  2010. május 21. péntek

  A JavaScriptben az a nehézkes, hogy „osztály” (értsd: konstruktor függvény) definiálásakor nem ősosztályt adunk meg, ha nem prototípust, azaz „fordítási időben” „példányosítani kell” az „ősosztályt” (a prototípus konstruktor függvényét). Ezzel nincs is gond, amíg amíg a prototípus konstruktor függvénye nem vár paramétert. De ha vár, akkor a jelenlegi konstruktor függvényünknek futási időben meghatározott minta darab alapján kell legyártania a másolatot… Ez nem eredményez szép kódot.

  A bejegyzésem a Weblaboron olvasható.