RSS Feed LinkedIn Google Plus

2010.

 1. JavaScript Feature Detection with has.js

  2010. december 27. hétfő

  Már régebben megtanultuk, hogy nem a látogató böngészőjét (és annak verziószámát) kell vizsgálni, hanem hogy ez támogatja-e az egyes JavaScript tulajdonságokat. Ennek ellenőrzésében segít a has.js.


 2. WebSocket disabled in Firefox 4

  2010. december 17. péntek

  Láttam néhány ötletes demót a WebSocket-tel megvalósítva, erre a Firefox 4-ben alapértelmezetten ki lesz kapcsolva (ahogy az Operában is). Jó hír, hogy ők is azt mondják, hogy csak addig, amíg nem lesz a specifikációban lévő biztonsági hiba kijavítva. Más véleménye szerint nem a WebSocket-tel van a gond, hanem a rossz proxy-kkal.


 3. Keep a node.js server up with Forever

  2010. december 8. szerda

  Ha a Node.js alkalmazásunk hiba miatt elszáll, újra kell éleszteni. Egy egyszerű scripttel ez megoldható, de minek dolgozzunk vele, ha valaki más már megcsinálta?


 4. Vudu, logolás

  2010. december 3. péntek

  Pásztor János csiripelte:

  Egy fejlesztő, aki már üzemeltette mások rendszerét, egészen másképp kódol. Nincs vudumágia a kódban, viszont van működő logolás.

  Teljesen egyet értek.


 5. Böngésző plugin telepítés kérdés nélkül?

  2010. november 30. kedd

  Asa Dotzler határozottan kifejtette a véleményét ez ügyben: „Microsoft, stop being evil. Apple, stop being evil. Google, stop being evil. […] It’s really simple. ASK first!”

  Benjamin Smedbergs másképpen látja a dolgokat: „This is not »Google being bad«, this is Google following Mozilla’s recommendations for browser integration!”

  Engem speciel a Skype pluginja szokott kifejezetten zavarni, a Java-é nem.


 6. Burning Chrome: A distributed-computing app store, for browsers?

  2010. november 15. hétfő

  Miért ne használhatnánk a böngészőket elosztott feladatok kiszámítására? A JavaScript gyors… :) Az indok szerintem egyébként az, hogy az ilyen elosztott számításoknál általában sok memóriára is szükség van kliens oldalon, amit a böngészőnek nem szívesen adnánk oda.

  Kíváncsi vagyok, mikor lesz élesben kipróbálva egy ilyen projekt.


 7. Document your Javascript: interview with Michael Mathews of JSDoc Toolkit

  2010. november 13. szombat

  Talán már nem aktuális interjú a JSDoc Toolkit készítőjével: a nyárra ígéri a JSDoc 3-at (bug reportot sem fogadnak el a 2-eshez június óra), de mostanában nem nagyon volt komolyabb commit a forráshoz… mindemellett még mindig ez az eszköz tudja legjobban értelmezni, leírni a JavaScript kódunkat.


 8. Webalkalmazások teljesítményoptimalizálása

  2010. november 5. péntek

  Tyra3l (Kovács Ferenc) a Docler Akadémián adott elő. A videó sajnos nem elérhető, de a diasort érdemes végigvenni. Gyakorlatias megközelítésű, végignézi a főbb pontokat, de nem esik át a ló túlsó oldalára sem (először mérjünk, aztán tudunk optimalizálni).


 9. Make your JavaScript a Windows .exe

  Az eredeti bejegyzés a JScript-ről szól: ha már tudunk JavaScript-ben programozni, miért ne ezzel végeznénk a különböző scriptelős feladatokat Windowson. (Aki nem ismerné, a JScript a Microsoft JavaScript variánsa). Érdemes a megjegyzéseket is elolvasni.

  Én korábban a JSDB-t használtam az ELTÉn a Nevezetes algoritmusok implementálása órán, ez a Mozilla-féle Spidermonkey JavaScript motort használja. Mondanom sem kell, hamarabb végeztem, mint a C++-os kollégák… :)

  Linux környezetben pedig a Node.js kezd használható lenni script feladatok ellátására is. (A Rhino szinte használhatatlan erre a célra, olyan sokáig tölt.)

  Mindamellett ilyen egyszerűbb fájlrendszeri feladatok ellátására inkább maradok a Perl-nél.


 10. JavaScript és a számok

  2010. november 3. szerda

  Az októberi Budapest.js meetup-on ismét előadtam, ezúttal a JavaScript számkezelését jártam körül a teljesség igényével. A cikk a Weblaboron is elérhető, és fent vannak a fóliák is. (more…)