RSS Feed LinkedIn Google Plus

Címke: scrum

 1. Scrum in Action

  2013. július 8. hétfő

  Andrew Phan és Phoung-Van Pham könyve gyakorlati áttekintést igyekszik nyújtani a Scrumról, külön pozitív, hogy egy fejezetet szánnak a pénzügyi tervezhetőségnek is, kiemelve, hogy a felső vezetésnek ne azt próbáljuk elmondani, hogy a Scrum modern, hatékony, rugalmas, hanem törekedjünk az objektív, pénzügyi nyelvezet használatára. Gyakorlatias jellegű könyv, a  teljesen kezdők számára talán kevés a magyarázat a miértekről. Pozitív, hogy a Scrumnak az enterprise méretű vetületeivel is foglalkozik, de nagyon részletes magyarázatot nem ad. Dicséretes, hogy külön fejezet foglalkozik azzal, hogy hogyan kell beszélni a külső kapcsolatokkal a főigazgatótól kezdve a közvetlen felettesen át a QA csapatig. Az alábbiakban pár dolgot kiemelnék belőle. (more…)


 2. Scrum és Kanban: mindkettőből a legjobbat

  2011. május 20. péntek

  A napokban olvastam el a címben említett könyvet. Összességében tetszett, rövid, velős, amolyan metrón olvasós könyv.

  Mi most Scrum alapú módszerrel fejlesztünk, de még nem tökéletes. A könyv abból indul ki, hogy ismerjük és használjuk a Scrum-ot, és mellé teszi a Kanbant is, mint egy lehetőséget. (Többet van szó a Kanbanról.) Viszont a példája (példái) az üzemeltetési részlegről vannak. Oda jobban illik a Kanban, a fejlesztéshez talán annyira nem. Bár kétség kívül vannak olyan részei, amit hasznosíthatnánk, hasznosítunk.

  A Scrum-ban a csapat az etap planning-en megkapja, megbecsüli, elvállalja a feladatokat, amiket a sprint végéig elvileg kiadható formára hoz. Sprint alatt a táblához nem nyúlhat a Product Owner. Nálunk ezt még nem sikerült átvinni. Köztes megoldásként a bal szélső oszlopot (feladat/sprint backlog) módosíthatja a PO, korlátozott mértékben újabb feladatokat vehet fel. A Scrum Master pedig kiveheti az alacsonyabb prioritású feladatokat, hogy tudjuk tartani Burndown chart által mutatott optimális fejlesztési ütemet, és két hetente lehessen kiadás.

  Nem olyan könnyű bevezetni az agilis módszertant.