RSS Feed LinkedIn Google Plus

Címke: Prezi

 1. A meetup mozgalom margójára

  2012. november 19. hétfő

  A novemberi PalinQA meetup oldalán hangzott el a következő beszélgetés:

  Résztvevő: Ha addig nem találják föl a teleportálást, késni fogok minden jel szerint. Tervezi-e valaki esetleg (kép és/vagy hang) felvétel készítését?

  Szervező: Ha valaki tud hozni kamerát, tök jó. De a meetupon az ott lét fontos.

  A VCC-től négyen jöttünk, a házigazda is örült a részvételünknek, feldobtuk az eseményt azzal, hogy aktívak voltunk, sokat kérdeztünk. Igen, a meetupon az ott lét a fontos, de nem csak fizikailag. Egy-egy ilyen találkozó nagyon fel tudja lelkesíteni az erre nyitott embert, inspirációt tud adni, nagyon jó az ilyen diskurzusok. A legrosszabb, ami történhet, ha passzív a közönség, vagy nem jön el. Legjobb, ha ott van és kérdez, véleményt mond…

  Jellemző, a mostani meetupon négy emberrel folytattam hosszabb eszmecserét: Horák Hajnalka és Csepeli Noémi előadóval, az Kamarás Károly event host-tal és Szabó Judit Annával, aki a helyszínt biztosító házigazdával. Miért? Egyrészt mert nem volt több időm, másrészt, mert tipikusan őket lehet leszólítani, megvan a közös téma. Vannak, akik eljönnek, elmennek, és mintha ott sem lettek volna (én is voltam így). Az illetőre nézve ennek is van haszna, de sokkal többet tud profitálni az, aki aktív: ha van véleménye, azt lehet támogatni, cáfolni, csatlakozni hozzá, vagy vitázni egy jót a szünetben – nem kell, hogy egyetértsünk, de egy kulturált, érveket ütköztető beszélgetés akkor is segíthet kiemelkedni a napi rutin okozta automatikus fásulási folyamatból, ha az adott problémát más-másképpen látjuk megoldhatónak.

  Egy ilyen meetupon sok új arccal lehet találkozni, van olyan, azért marad meg, mert nagyon tetszettek a válaszai, van, akit azért, mert egy idő után már bár ne szólalt volna meg… Itt lehet szakmai kapcsolatokat építeni, és ki tudja, hátha később sikerül majd valakit elcsábítani a jelenlegi munkahelyéről… Szívesen elbeszélgetek a házigazdákkal is, ez alkalommal a Randstad-nál voltunk, és különösen örültem, hogy Szabó Judit Annával volt lehetőségen egy hosszabb szóváltásra: elmondtam, milyen rémhíreket hallottam úgy általában a fejvadász cégekről, és korrekt válaszokat kaptam a felmerülő kérdésekre. Szerintem egy cég igenis tud profitálni abból, ha támogat egyes kezdeményezéseket, mert sokat nyom a latba, ha esetleg láthatjuk az irodát, találkozhatunk – nem felvételi körülmények között – azokkal, akikkel együtt dolgoznánk, látjuk, hogy lelkesek, szakmailag kiválók… Nem, ha valakinek szám adatok kellenek, rövid távon nem éri meg, és az is visszataszító tud lenni, ha egy cég egyik kezével ad, a másikat pedig rögtön elvenni akar. Másrészről azonban a meetupokon igenis helye van a reklámnak, hiszen akármennyire is az ott lét a fontos, a közösség nem fog összejönni, ha nincs helyszín, vagy nincs előadó, vagy nincs, aki megszervezze…

  A novemberi PalinQA meetup-pal kapcsolatban szeretnék ez úton is köszönönetet mondani a Randtsadnak, a LogMeInnek és a Prezinek.


 2. A/B tesztelés a Webre

  2012. február 25. szombat

  A Prezi.com-nál az Optimizely-t használják. Vannak más eszközök is, de ez nekik jól bevált.


 3. Budapest.js, JSHint, jmpress.js

  2012. február 16. csütörtök

  Kedden megtartottuk az idei év első Budapest.js meetupját. Nacsa Sándor a Windows Store-ban rejlő potenciált és az új Metro stílusú felületet mutatta be, Galiba Péter egy saját készítésű jQuery plugint ismeretett. A Prezinek köszönhettük a termet és a fogyasztani valókat.

  Én magam a statikus kódelemzés JSHint által képviselt irányával készültem. Videó felvétel nem volt, de a diasorom most is elérhető, melynek ezúttal a jmpress.js a motorja. Miért pont ezt választottam? Out of the box tartalmazza azokat a tulajdonságokat, amiket az impress.js még mindig nem fogadott be, és működik minden böngészőben, köztük az Internet Explorerben is. Igaz, számomra a lényeg az volt, hogy az előadásom jó legyen, de azért nem árt, ha utólag is meg tudják nézni… Mind a két említett eszköz a Prezi ötletén alapul. Nézzük az előnyöket és a hátrányokat: (more…)


 4. Zooming presentations

  2012. február 6. hétfő

  Nagyszerű ötlet áll a Prezi.com mögött: azzal, hogy az információt egy óriási, nagyítható vásznon helyezzük el, a mondanivalónk sokkal jobban meg tud maradni, hiszen könnyebb arra emlékezni, hogy valahol ott jobb oldalt felül, a „magamról” blokkban láttam, mint arra, hogy a diasor 139. oldalán… Sajnálatos módon a legtöbben nem ismerik fel, milyen lehetőséget kaptak ezáltal. Megnéztem a Prezi „featured” és népszerű bemutatóit, és alig találtam olyat, amire azt mondhattam volna, hogy ez igen, a Prezi valóban sokkal többet tud nyújtani, mint a lineáris bemutatók. Iskola példa Brooke Ahrens 30 Things About Me diasora. A Prezi itt csupán egy másfajta átmenet a diák között, és minden második „értékes” dia között van egy felesleges, hiszen tudjuk, hogy az 1 után a 2 jön, a 2 után a 3, a 3 után a 4, a 4 után az 5, az 5 után a 6, a 6 után a 7, 7 után a 8, 8 után a 9, stb. egészen 30-ig. Még elolvasni is hosszú, nemhogy kivárni az animációkat… Ezzel nem büszkélkednék, de lehet, hogy csak én érzem így, a közel 600 ezer megtekintés jelent valamit.

  Szerencsére vannak jó példák is, a City of Heroes Freedom kiváltotta a „Hűha!” érzést. Így kell kinéznie egy igazi Prezis prezentációnak: nincsenek felesleges nagyítások, sőt az asztalon el vannak rejtve apróságok, amik külön nincsenek kiemelve, de színessé, érdekessé teszik a megjelenést. Utólag a bemutató bármelyik részét meg tudom tekinteni, nem kell egy óriási logó melletti 6.7 px méretű dobozokat keresnem, hogy vajon hol is lehetett…

  A több, mint hatmillió felhasználóval a Prezi sikeres lett olyannyira, hogy elkezdtek megjelenni a másolatok: a Bartek Szopka által készített Impress.js CSS3-mal oldja meg, böngészőben futtatható módon: Safarin tökéletes, Chrome-on elfut, Firefox-ból a legeslegújabb kell, a többi felejtős még. Szerkesztő természetesen nincsen hozzá, így csak azoknak szólhat, akik nem átallanak HTML-ben kódolni. A végeredmény grafikailag valószínűleg messze elmarad a Prezi-ben lévő lehetőségektől, viszont például van lehetőség forráskód beillesztésére, amit a Prezis előadók is csak screenshot-tal tudtak megoldani a Budapest.js meetupokon.

  Kyle Young még tovább vitte az ötletet, jmpress.js néven jQuery plugint készített belőle, mely JavaScript animációkkal a többi böngészőben is tud futni, lehetőség van a lineáris lefolyás mellett kerülőutakat is tenni (az impress.sj-nél ezt a patch-emet még nem fogadták be). Célja volt, hogy a bemutatókon kívül a technológia honlapok elkészítésénél is használható legyen. Implementált API-t is hozzá (az impress-nél ez is folyamatban van), valamint rendelkezésre állnak a jQuery-ben megszokott eszközök (például témák).


 5. Gyere dolgozni a Prezihez!

  2012. január 22. vasárnap

  Ez a bejegyzés egy munkaerőpiaci
  marketinggel foglalkozó sorozat
   része.

  Tavaly decemberben jött egy levél az egyetemi levelezési listára:

  Biztos sokan hallottatok már a Preziről, Magyarország nemzetközileg egyik legsikeresebb startupjáról. Én náluk dolgozom senior fejlesztőként, és tapasztalataim szerint azt már kevesebben tudják, hogy a Prezi az ország egyik legkellemesebb munkahelye, különleges irodával, ingyen ételekkel, kávéval, szakáccsal, ping-pong asztallal, hangszerekkel. Ide behozhatod a kutyádat, itt megkapod a lehető legjobb számítógépet, óriási monitort, mindent ami ahhoz kell, hogy jól érezd magad munka közben.

  Ha ezt egy PR-os mondaná, akkor legyintenék, fejlesztőtől kicsit másképpen hangzik. Nosza, nézzünk körül a házuk táján! (more…)