RSS Feed LinkedIn Google Plus

Címke: PalinQA

 1. A meetup mozgalom margójára

  2012. november 19. hétfő

  A novemberi PalinQA meetup oldalán hangzott el a következő beszélgetés:

  Résztvevő: Ha addig nem találják föl a teleportálást, késni fogok minden jel szerint. Tervezi-e valaki esetleg (kép és/vagy hang) felvétel készítését?

  Szervező: Ha valaki tud hozni kamerát, tök jó. De a meetupon az ott lét fontos.

  A VCC-től négyen jöttünk, a házigazda is örült a részvételünknek, feldobtuk az eseményt azzal, hogy aktívak voltunk, sokat kérdeztünk. Igen, a meetupon az ott lét a fontos, de nem csak fizikailag. Egy-egy ilyen találkozó nagyon fel tudja lelkesíteni az erre nyitott embert, inspirációt tud adni, nagyon jó az ilyen diskurzusok. A legrosszabb, ami történhet, ha passzív a közönség, vagy nem jön el. Legjobb, ha ott van és kérdez, véleményt mond…

  Jellemző, a mostani meetupon négy emberrel folytattam hosszabb eszmecserét: Horák Hajnalka és Csepeli Noémi előadóval, az Kamarás Károly event host-tal és Szabó Judit Annával, aki a helyszínt biztosító házigazdával. Miért? Egyrészt mert nem volt több időm, másrészt, mert tipikusan őket lehet leszólítani, megvan a közös téma. Vannak, akik eljönnek, elmennek, és mintha ott sem lettek volna (én is voltam így). Az illetőre nézve ennek is van haszna, de sokkal többet tud profitálni az, aki aktív: ha van véleménye, azt lehet támogatni, cáfolni, csatlakozni hozzá, vagy vitázni egy jót a szünetben – nem kell, hogy egyetértsünk, de egy kulturált, érveket ütköztető beszélgetés akkor is segíthet kiemelkedni a napi rutin okozta automatikus fásulási folyamatból, ha az adott problémát más-másképpen látjuk megoldhatónak.

  Egy ilyen meetupon sok új arccal lehet találkozni, van olyan, azért marad meg, mert nagyon tetszettek a válaszai, van, akit azért, mert egy idő után már bár ne szólalt volna meg… Itt lehet szakmai kapcsolatokat építeni, és ki tudja, hátha később sikerül majd valakit elcsábítani a jelenlegi munkahelyéről… Szívesen elbeszélgetek a házigazdákkal is, ez alkalommal a Randstad-nál voltunk, és különösen örültem, hogy Szabó Judit Annával volt lehetőségen egy hosszabb szóváltásra: elmondtam, milyen rémhíreket hallottam úgy általában a fejvadász cégekről, és korrekt válaszokat kaptam a felmerülő kérdésekre. Szerintem egy cég igenis tud profitálni abból, ha támogat egyes kezdeményezéseket, mert sokat nyom a latba, ha esetleg láthatjuk az irodát, találkozhatunk – nem felvételi körülmények között – azokkal, akikkel együtt dolgoznánk, látjuk, hogy lelkesek, szakmailag kiválók… Nem, ha valakinek szám adatok kellenek, rövid távon nem éri meg, és az is visszataszító tud lenni, ha egy cég egyik kezével ad, a másikat pedig rögtön elvenni akar. Másrészről azonban a meetupokon igenis helye van a reklámnak, hiszen akármennyire is az ott lét a fontos, a közösség nem fog összejönni, ha nincs helyszín, vagy nincs előadó, vagy nincs, aki megszervezze…

  A novemberi PalinQA meetup-pal kapcsolatban szeretnék ez úton is köszönönetet mondani a Randtsadnak, a LogMeInnek és a Prezinek.