RSS Feed LinkedIn Google Plus

Címke: operator

 1. Using JSShaper to Provide Operator Overloading for JavaScript

  2011. június 14. kedd

  A JavaScript nem ad lehetőséget az operátorok felüldefiniálására, azonban a JavaScript Shaper eszközzel ezt viszonylag egyszerűen megtehetjük. Megéri-e? A JavaScript dinamikus nyelv, egy változó bármilyen típusú értéket felvehet, így óvatosan kell bánni vele… Ráadásul ezzel egy fordítási lépést be kell iktatni… ami nem feltétlenül baj, például ha a JSShaper által támogatott restricted módot is használjuk. Gyakran látom, hogy nagy szabadságot kínáló nyelvek gyorsan el tudnak terjedni, s miután nagyobb programok készülnek vele, egyre nagyobb lesz az igény a „vaskalapos” megoldásokra… Így volt vele a Perl is: ma már minden újonnan létrejött Perl script use strict;-tel kezdődik. :)

  A JSShaper-nek viszont tetszik a logger plugin-ja: egyszerű utasítással tudunk log üzeneteket elhelyezni a kódban, amit fordításkor kiegészít a fálj és függvény nevével, valamint a forráskód aktuális sorával. Nagyon hasznos.

  De ha már egyszer JavaScript-közeli nyelvről JavaScript-re fordítunk, vannak alternatívák: CoffeeScript, Traceur


 2. JavaScript +/- 0

  2010. augusztus 10. kedd

  Egy fejtörővel próbáltam rávezetni a tisztelt kollégákat arra az érdekes helyzetre, hogy JavaScriptben +0 === -0 (szigorúan egyenlő), pedig ezt a két értéket meg lehet különböztetni egymástól, ugyanis 1/+0 === Infinity, de 1/-0 === -Infinity. A kérdést nem jól fogalmaztam meg, így kisebb kavar lett belőle.