RSS Feed LinkedIn Google Plus

Címke: jmpress.js

 1. Budapest.js, JSHint, jmpress.js

  2012. február 16. csütörtök

  Kedden megtartottuk az idei év első Budapest.js meetupját. Nacsa Sándor a Windows Store-ban rejlő potenciált és az új Metro stílusú felületet mutatta be, Galiba Péter egy saját készítésű jQuery plugint ismeretett. A Prezinek köszönhettük a termet és a fogyasztani valókat.

  Én magam a statikus kódelemzés JSHint által képviselt irányával készültem. Videó felvétel nem volt, de a diasorom most is elérhető, melynek ezúttal a jmpress.js a motorja. Miért pont ezt választottam? Out of the box tartalmazza azokat a tulajdonságokat, amiket az impress.js még mindig nem fogadott be, és működik minden böngészőben, köztük az Internet Explorerben is. Igaz, számomra a lényeg az volt, hogy az előadásom jó legyen, de azért nem árt, ha utólag is meg tudják nézni… Mind a két említett eszköz a Prezi ötletén alapul. Nézzük az előnyöket és a hátrányokat: (more…)


 2. Zooming presentations

  2012. február 6. hétfő

  Nagyszerű ötlet áll a Prezi.com mögött: azzal, hogy az információt egy óriási, nagyítható vásznon helyezzük el, a mondanivalónk sokkal jobban meg tud maradni, hiszen könnyebb arra emlékezni, hogy valahol ott jobb oldalt felül, a „magamról” blokkban láttam, mint arra, hogy a diasor 139. oldalán… Sajnálatos módon a legtöbben nem ismerik fel, milyen lehetőséget kaptak ezáltal. Megnéztem a Prezi „featured” és népszerű bemutatóit, és alig találtam olyat, amire azt mondhattam volna, hogy ez igen, a Prezi valóban sokkal többet tud nyújtani, mint a lineáris bemutatók. Iskola példa Brooke Ahrens 30 Things About Me diasora. A Prezi itt csupán egy másfajta átmenet a diák között, és minden második „értékes” dia között van egy felesleges, hiszen tudjuk, hogy az 1 után a 2 jön, a 2 után a 3, a 3 után a 4, a 4 után az 5, az 5 után a 6, a 6 után a 7, 7 után a 8, 8 után a 9, stb. egészen 30-ig. Még elolvasni is hosszú, nemhogy kivárni az animációkat… Ezzel nem büszkélkednék, de lehet, hogy csak én érzem így, a közel 600 ezer megtekintés jelent valamit.

  Szerencsére vannak jó példák is, a City of Heroes Freedom kiváltotta a „Hűha!” érzést. Így kell kinéznie egy igazi Prezis prezentációnak: nincsenek felesleges nagyítások, sőt az asztalon el vannak rejtve apróságok, amik külön nincsenek kiemelve, de színessé, érdekessé teszik a megjelenést. Utólag a bemutató bármelyik részét meg tudom tekinteni, nem kell egy óriási logó melletti 6.7 px méretű dobozokat keresnem, hogy vajon hol is lehetett…

  A több, mint hatmillió felhasználóval a Prezi sikeres lett olyannyira, hogy elkezdtek megjelenni a másolatok: a Bartek Szopka által készített Impress.js CSS3-mal oldja meg, böngészőben futtatható módon: Safarin tökéletes, Chrome-on elfut, Firefox-ból a legeslegújabb kell, a többi felejtős még. Szerkesztő természetesen nincsen hozzá, így csak azoknak szólhat, akik nem átallanak HTML-ben kódolni. A végeredmény grafikailag valószínűleg messze elmarad a Prezi-ben lévő lehetőségektől, viszont például van lehetőség forráskód beillesztésére, amit a Prezis előadók is csak screenshot-tal tudtak megoldani a Budapest.js meetupokon.

  Kyle Young még tovább vitte az ötletet, jmpress.js néven jQuery plugint készített belőle, mely JavaScript animációkkal a többi böngészőben is tud futni, lehetőség van a lineáris lefolyás mellett kerülőutakat is tenni (az impress.sj-nél ezt a patch-emet még nem fogadták be). Célja volt, hogy a bemutatókon kívül a technológia honlapok elkészítésénél is használható legyen. Implementált API-t is hozzá (az impress-nél ez is folyamatban van), valamint rendelkezésre állnak a jQuery-ben megszokott eszközök (például témák).