RSS Feed LinkedIn Google Plus

Címke: Git

 1. Hogyan commitoljunk?

  2012. január 20. péntek

  Minden programozási nyelvnek megvan a maga általánosan elterjedt, elfogadott kódolási stílusa, amit illik betartani. Saját projektnél mindenki azt használ, amit akar, de ha szeretne becsatlakozni egy munkába, akkor kötelezően alkalmazkodni kell az ottani szokásokhoz, míg ha szeretné elfogadtatni a saját munkáját, célszerű ezeket figyelembe venni, hiszen a kollégák szeme is „rá van állva” bizonyos dolgokra. Például ha az i, j változók valamilyen objektumra mutatnak, az felrúgása a konvenciónak, hiszen ezeket ciklusváltozóként, de legalábbis nem negatív egész számként szoktuk használni. De ugyanilyen kérdés az elnevezés, hiszen egyes nyelvekben a camelCase, máshol az aláhúzással tagolt módszer az elterjedt.

  A Git-es világnak is megvannak a maga kvázi szabványai, amelyeket ugyanilyen jól teszünk, ha betartunk. Korábban én is írtam negatív jelenségekről, de való igaz, nagyobb hatása van, ha a kívánatos út is be van mutatva. Az alábbiakban Scott Chacon Pro Git könyvének ide vonatkozó fejezetét (6.2.1. fejezet, 94-95. oldal) és a és a Git forráskódjában megtalálható kvázi szabványnak tekintett Documentation/SubmittingPatches fájl tartalmát foglalnám össze. (more…)


 2. Könyvajánló: Pro Git

  2012. január 9. hétfő

  Mind felépítésében, mint fogalmazásmódjában egy végiggondolt, jól összerakott és könnyen érthető könyvnek tartom, amit jó szívvel tudok ajánlani mindenkinek, aki használja, vagy szeretné a jövőben használni a Git verziókezelő rendszert. Az ajánló a Weblaboron is olvasható. (more…)


 3. Verziókezelés…

  2011. december 28. szerda

  Git? SVN? Teljesen mindegy*.

  * ha nem értjük, mi az a verziókezelés. (more…)


 4. Git reset – hogy is van az?

  2011. december 12. hétfő

  A Git Pro könyvből én is hiányoltam a reset parancs bemutatását. Scott Chacon egy külön bejegyzésben kifejtette, amit a könyv írásakor még nem értett. Színes ábrákkal, részletesen mondja el, úgyhogy az angolul kevésbbé tudók is megértik, nem fejtem ki magyarul. (Nem sok újat mondott, a mindennapi használatban én is erre jöttem rá, csak nekem nincsenek ábráim hozzá.) :) De nézzünk egy trükkös gyakorlati példát: hogyan történjen az A → B merge, ha a B változásait dobni akarjuk?

  Tegyük fel, hogy a fejlesztési időszakban (ETAP) van néhány hibajavítás az éles ágon, és rengeteg refaktor és fejlesztés a fejlesztési ágon, emiatt megegyezünk abban, hogy minden éles ág-beli javítást megcsinálunk a fejlesztési ágon is. Így ETAP végén a fejlesztési ág minden hibajavítást tartalmaz, viszont a szokásos fejlesztési ág → éles ág merge nagyon sok conflict-ot okozna. Hogyan tegyük „a fejlesztési ágat élessé”? (more…)


 5. Git-svn: ha nincs ló, jó az öszvér is

  2011. november 29. kedd

  A Git-ről nagyon jókat írnak, a munkahelyemen azonban SVN-t használunk. Hallottam a git-svn-ről, de nem volt valami bizalomgerjesztő ötlet, hogy két különböző szemléletű verziókezelő rendszert „összeolvasszunk”. Az SVN-t ráadásul megszoktam, megvoltak hozzá a kézreálló eszközök, ha másra váltok, ezeket bizonyosan elvesztem, újak után kell nézni. Meg kell tanulni az új parancsokat, stb. Macerás. Aztán mégis csak belevágtam, és egyáltalán nem bántam meg. Miért?

  (more…)


 6. Git és Github

  2011. augusztus 3. szerda

  Elkezdem ismerkedni a Git-tel és a GitHub-bal. Sikeresen leforkoltam egy projectet, megszerkesztettem, amit szerettem volna, majd git add, commit és push… Valaki belepiszkált a levesembe. Illetve a Copy+Pase módon létrehozott .gitconfig fájlból elfelejtettem kiszedni az eredeti szerző nevét és email címét, így úgy jelent meg, mitha ő küldte volna be. Pedig az rsa kulcs generálásakor meg kellett adni az email címet, miért nem ellenőrizte?


 7. Magyar Git Cheat Sheet

  2011. augusztus 2. kedd

  Hosszu Kálmán összefoglalta a legfontosabb parancsokat magyarul, ő is SVN-ről tért át. :)