RSS Feed LinkedIn Google Plus

Címke: getify

 1. JSON+Comments

  2011. június 9. csütörtök

  Egyet tudok érteni getify gondolataival: a JSON formátum ma már nem csupán üzenetek, adatok küldésére használatos. Kicsit hosszúra sikeredett a bejegyzése, de jó érvekkel támasztja alá. Douglas Crockford is azt írta még 2005-ben:

  a JSON kódolónak nem szabad megjegyzéseket tennie a stringbe, a JSON dekódolónak viszont el kell fogadnia és figyelmen kívül hagynia őket.

  Miért is olyan fontos ez? Ha a konfigurációs fájl formátuma JSON (például JSLint-nél is), vagy template rendszerként használnánk (szintén fájl formában), akkor ott a programozónak szüksége van arra, hogy megjegyzéseket tegyen a „kódba”. A JSON+Comments (JSON+C) lényegében valid JSON plussz valid megjegyzések. Nem szeretné módosítani a jelenlegi JSON parse-olókat, ő a JSON.minify() függvényt vezette be, ami eltávolítja a megjegyzéseket és a white space-eket (mondván, a megjegyzéseket is tekinthetjük üres karaktereknek, amiket szintén azért használunk, hogy érthetőbb legyen a struktúránk.)

  De létezik más megközelítés is: a JSON-t nem erre találták ki. Ha konfigurációs fájlt szeretnék, sok esetben használhatnék JavaScriptet… bár, ha több nyelven kell hozzáférni, jobb a JSON.