RSS Feed LinkedIn Google Plus

Címke: code review

 1. Kód felülvizsgálat, ismételten

  2012. február 17. péntek

  A Budapest.js meetup után beszélgettem az egyik kollégával, mondta, hogy náluk is egy csomó emberen kell, hogy keresztülmenjen az elkészített kód. A programozó megírja, átnézi, utána egy másik fejlesztő jóváhagyja, majd jön a team leader, QA… Szeretik is a GitHubot (privát projektre) használni, hiszen a soronkénti véleményezés lehetősége jelentősen megkönnyíti a kommunikációt. És olyan hozzászólások szoktak lenni, hogy lemaradt a dokumentáció, egy optimálisabb algoritmust kellett volna választani, miért pont így csináltad, stb.

  Mint én is írtam korábban róla, a code review a napi fejlesztési folyamat része kell, hogy legyen. A felhasználói tesztek az alkalmazásunknak csupán a külső felületét tudják elérni, de a belső logikát nem látják. Ha ezt a lépést kihagyjuk, az olyan, mintha laikusként mennénk el autót vásárolni: szépen le van fényezve, jó a hangja, mozog a kormány: mehet a release. Hogy meg kellett volna nézetni egy másik fejlesztővel (szakszerviz)? Bocs, erre most nincs erőforrás… Lehet, hogy bejön. Lehet, hogy az első bugreportnál az engine-t refaktorálni kell, vagy a szétrozsdált framework miatt full rewrite-ra lesz szükség. Bevállalod?


 2. A kód felülvizsgálatról

  2012. február 3. péntek

  A code review ugyanolyan fontos része a mindennapi fejlesztési folyamatnak, mint a QA, automatizált tesztelés és a dokumentáció. Andrew Berry, a Drupal csapat tagja részletesen összeírta, miket szokott vizsgálni:

  • A kód története (miért volt szükséges változtatni, a commit – vagy merge – atomisága, stb.)
  • A rendszer APIk megfelelő használata (pl: azon az absztrakciós szinten oldjuk meg a problémát, ahol kell)
  • Biztonság
  • API központú tervezés
  • Dokumentáció
  • Unit és funkcionális tesztek
  • Kódolási stílus betartása

  Code reviews are an acknowledgement that every developer is a human being, and humans make mistakes. No matter the skill or background of a developer, reviewing their code can only improve the final product. […]

  While contributed modules don’t often have the resources for full code reviews of every patch, be sure that any module author would love reviews of their code.