RSS Feed LinkedIn Google Plus

Anonim állásajánlat

2013. március 11. hétfő

Kaptam egy levelet a LinkedIn-en keresztül:

Kedves Máté!

Egy álláslehetőséggel kapcsolatban írok Önnek. Bizalmas keresést folytatok egy informatikai cég megbízásából JavaScript programozó munkakörre. A részleteket csatoltam. Amennyiben érdekli a lehetőség, kérem jelezze, s egyeztetem Önnel a továbbiakat!

Üdvözlettel; F**** K******
06 20 *** ****

Átfutottam a mellékelt PDF dokumentumot, a cégről lényegében annyi derül ki, hogy a munkavégzés Budapesten van, a metró közelében. Se név, se semmi. A Jelentkezés módja pontban az alábbiak szerepeltek:

Jelenleg a Virtual Call Center-nél dolgozom és jól érzem itt magam. Néha szoktak jönni megkeresések, amit ilyenkor először megnézek az mindig maga a cég. Ha itt elbukik, nem nagyon hoz lázba, milyen körítő szöveggel látták el az elvégzendő feladatot. Mi a cég profilja, kik dolgoznak ott, van-e esetleg szakmai körökben ismert arc, akivel összefuthatok egy-egy találkozón… jópár embert kikérdeztem már, milyen náluk, hogyan oldanak meg bizonyos szituációkat… az is sokat mondó tud lenni, ha valaki eljött egy korábbi munkahelyről, miért tette.

Hogy egy szélsőséges példát említsek, a fenti megkeresésben szerepelt az önálló munkavégzés lehetősége. Ez azt jelenti, hogy a product owner általában nem ér rá, és nem lehet kihúzni belőle az információkat, csak elvárják, hogy legyen kész a termék, úgymond önállóan találjam ki, hogy mire gondol a főnök? Szélsőséges példa volt, tudom, de egy leírást fel lehet tupírozni, többet mond azonban a tapasztalat, a hírnév. No de ha egy cég nem vállalja a nevét, mennyire vehető komolyan? Ha a jelentkezés módja egy gmail-es cím, és a LinkedIn honlap címe, azzal mit kezdjek?

Járt utat járatlanért el ne hagyj! – tartja a mondás. Ahhoz, hogy el tudjunk csábítani egy munkavállalót, a mi cégünk által keltett pozitív benyomások és a jelenlegi munkahelyéről való eljönni vágyás együttes mértéke meg kell, hogy haladja a munkahely váltás miatti kényelmetlenség faktort, ahogy arról írtam korábban.


3 hozzászólás

 1. SzaLaci szerint:

  Az egyik cégnél, ahol dolgoztam ilyen módszerrel próbálták feltérképezni a cég iránti elkötelezettséget. Aki válaszolt, még kitölthette a felmondási idejét.
  Erősen valószínű, hogy ez a VCC-nél pont nem divat, de az ilyen titkolózókkal minden körülmények között praktikus vigyázni eddigi tapasztalataim szerint.

  Másik oldal: ha soha nem hagytuk volna el a járt utat, hol tartana a világ? Nem biztos, hogy az édenkertben. De lehet…

  • Farkas Máté szerint:

   Hála Istennek és a főnökeimnek, a VCC-nél ezeket a kérdéseket is őszintén meg tudtuk beszélni, nagyon jó, hogy bizalommal fordulhatok a feletteseimhez, ennek a fontosságáról korábban is írtam.

   A másik megjegyzésedre reagálva, teljesen más az, ha valaki a kíváncsiságtól vagy bármilyen belső ösztönzéstől hajtva elindul felfedezni egy új területet, és megint más, ha a „látatlanba” akarnak becsalogatni – hogy azt ne mondjam, előre küldeni…

  • pr23 szerint:

   Hát ez egy elég gáz módszer. Én szeretnék egyszer egy olyan munkahelyen dolgozni, ahol ezt őszintén meg lehet beszélni a cégtulajdonosokkal mindenféle sértődgetés nélkül. Sok helyen szerintem azért nem közlik, hogy esetleg más irányba nézelődnek, mert félnek attól, hogy onnantól kezdve elkezdik szivatni, nem kapja meg a bejelentetten felüli bért, kirúgják azonnal, stb. Persze ha korrekt a cég, szeretek ott dolgozni, akkor nem akarom otthagyni.

   Nekem éppen aktuális ez a téma, az egyik volt munkahelyemen a tulajdonosok megsértődtek rám mikor eljöttem. Korrekten dolgoztam, viszont néha elfelejtettek bejelenteni, rendszeres volt a fizetés nélküli túlóráztatás, elképszető szerződéseket akartak velem aláíratni, stb. Nyilván lépni akartam, korrekten közöltem másfél hónappal előre, hogy menni akarok, de az éppen aktuális projektet szívesen befejezem, nem akarom őket cserben hagyni. A hála ezért az volt, hogy erre az időszakra a fizetésem felét kaptam csak meg, illetve két hete elkezdtem állást keresni, felhívták őket az egyik helyről, hogy mondjanak véleményt rólam, és megpróbáltak hazugságokkal befeketíteni.

Bocsánat, de a bejegyzéshez egyelőre nem engedélyezett a hozzászólás.