RSS Feed LinkedIn Google Plus

Budapest.js, JSHint, jmpress.js

2012. február 16. csütörtök

Kedden megtartottuk az idei év első Budapest.js meetupját. Nacsa Sándor a Windows Store-ban rejlő potenciált és az új Metro stílusú felületet mutatta be, Galiba Péter egy saját készítésű jQuery plugint ismeretett. A Prezinek köszönhettük a termet és a fogyasztani valókat.

Én magam a statikus kódelemzés JSHint által képviselt irányával készültem. Videó felvétel nem volt, de a diasorom most is elérhető, melynek ezúttal a jmpress.js a motorja. Miért pont ezt választottam? Out of the box tartalmazza azokat a tulajdonságokat, amiket az impress.js még mindig nem fogadott be, és működik minden böngészőben, köztük az Internet Explorerben is. Igaz, számomra a lényeg az volt, hogy az előadásom jó legyen, de azért nem árt, ha utólag is meg tudják nézni… Mind a két említett eszköz a Prezi ötletén alapul. Nézzük az előnyöket és a hátrányokat:

Prezi előny

 • nagyon jó és könnyen  használható a szerkesztője
 • grafikailag valóban lenyűgöző végterméket lehet előállítani
 • a prezentáció minden gépen ugyanúgy fog megjelenni

Prezi hátrány

 • az ingyenes változatban publikálnom kell az anyagot, még mielőtt készen lenne
 • forráskódot még a Prezis előadók is csak képként tudtak beilleszteni

jmpress.js előny

 • teljesen nyílt platform, ezért azt csinálok meg vele, amit csak akarok
 • forráskód beillesztése könnyű, generált adatokkal feltölteni is egyszerűbb
 • nem csak a lineáris diasort támogatja, van lehetőség bővebben kifejteni dolgokat, ha a hallgatóságnak nincs meg az előismerete

jmpress.js hátrány

 • a bemutató elkészítéséhez érteni kell a HTML szintaxist
 • Safari böngésző alatt tökéletes. Csak.
 • egyes Safari, Chrome változatokban az utolsó diákat már nem jelezte ki. Ott voltak, de nem látszódtak
 • az áttekintő képernyőre való lépés közben az animáció legtöbbször igencsak szaggatott volt
 • nagyon-nagyon-nagyon sok memóriát eszik
 • grafikailag nehezebb benne szépet alkotni, az egyes elemeket jóval nehézkesebb elhelyezni a vásznon

Mindezek közül a grafikai rész az, ami a legkevésbé zavart, a design nagyon nem az én területem. Azonban a memória zabálással meggyűlt a bajom. A Safari az áttekintő képernyőn pillanatok alatt bőven több, mint 1Gb memóriát igényelt, ami az otthoni, tizenéves asztali gépemet nagyon megakasztotta, szerencsére az  újabb, 64 bites laptopomon viszonylag simák voltak az átmenetek. A meetupon volt egy Macintosh laptop, amivel előadhattam volna, de ahogy megnyitottam a bemutatót, úgy megfagyott, hogy csak hosszas küszködés után voltam képes bezárni a böngészőt.

Melyiket válasszam?

Ezt neked kell eldöntened. Úgy tűnik, a HTML5 jelenleg még nem kész az ilyen típusú használatra, nem véletlen, hogy végül Prezit sem portolták. Hackelni, próbálkozni nagyon jók az alternatívák, viszont a Prezi esetén nem a forráskód buherálásával kell töltened az időt, hanem gyorsan, grafikailag is professzionális szintű bemutatót tudsz készíteni.

Én az impress.js egyik példa bemutatójából értettem meg, mi is a „Zooming presentation” lényege. Nincs öncélú oda-vissza forgatás, felesleges nagyítgatások, az utolsó oldalon pedig az egész előadást egyben áttekinthetem. Ezt próbáltam meg én is megvalósítani, remélem, sikerrel.

Soraimat a projekt GitHub-os oldaláról való idézettel zárnám:

WARNING

impress.js may not help you if you have nothing interesting to say ;)


Nincs hozzászólás

Vélemény?

Bocsánat, de a bejegyzéshez egyelőre nem engedélyezett a hozzászólás.